ua en ru

У Києві дуже велика черга на отримання безкоштовного житла і немає коштів на вирішення цієї проблеми, - Кличко

У Києві дуже велика черга на отримання безкоштовного житла і немає коштів на вирішення цієї проблеми.

У Києві дуже велика черга на отримання безкоштовного житла і немає коштів на вирішення цієї проблеми. Про це під час зустрічі з багатодітними матерями-киянками заявив мер Києва Віталій Кличко, передає прес-служба Кличка.

"Ситуація із забезпеченням безкоштовним житлом людей, які стоять у черзі, дуже непроста. На сьогодні, по-перше, дуже велика черга, а по-друге, у зв'язку з кризою дуже повільно йде будівництво житла. Ті проблеми, які накопичувалися роками, дуже складно вирішити за один день", - сказав Кличко.

Він додав, що сьогодні в бюджеті міста немає коштів для розв'язання цієї проблеми.

"Нам Київ дістався з дефіцитом бюджету в 3 млрд грн. Нам потрібно зробити все, щоб наповнити бюджет. Коли буде достатня кількість коштів, буде будуватися житло", - сказав мер.

У свою чергу заступник голови Київської міської державної адміністрації Павло Рябікін зазначив, що у зв'язку зі зміною законодавства, місто сьогодні фактично позбавлений можливості вирішувати проблеми людей, які стоять у черзі на отримання безкоштовного житла.

Він додав, що якщо раніше з кожного об'єкта, який будувався, певну кількість квартир надавалася місту, то з 2010 року ця практика припинилася. За словами Рябікіна, зараз у фонд міста надходять квартири з тих об'єктів, будівництво яких почалося ще 5-7 років тому. До 2010 року щорічно для забезпечення потреб житлом людей, які стоять у черзі, виділялося близько 1000 квартир.

"Вирішити цю проблему можна було б за рахунок нової інвестиційної програми, яка б дозволила повернути певну квоту в житловому будівництві. Зокрема, як варіант - виділення ділянок під забудову тим інвесторам, які запропонують більший відсоток квартир для забезпечення потреб тих, хто стоять у черзі", - сказав Рябікін.

Нагадаємо, за даними Кличка, в Києві офіційно оформлено тільки 17% земельних наділів.