ua en ru

У Європарламенті оголошені 7 претендентів на премію Сахарова, в тому числі Євромайдан

У Європарламенті офіційно оголошені 7 претендентів на премію Сахарова цього року, в числі яких Євромайдан.

У Європарламенті офіційно оголошені 7 претендентів на премію Сахарова цього року, в числі яких Євромайдан. Про це повідомляє ЄС-плюс з посиланням на прес-службу Європарламенту.

Згідно з повідомленням, депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський і ще 52 депутати Європарламенту підтримали висунення на премію Сахарова Евромайдана, який повинен бути представлений екс-журналістом Мустафою Найємом, співачкою Русланою Лижичко, президентом Української асоціації студентського самоврядування Єлизавети Щепетильниковой та радником міністра внутрішніх справ України Тетяною Чорновіл.

Крім того, на здобуття премії Сахарова також були висунуті:

- професор університету в Мосулі Махмуд Аль-Асалі (посмертно) і патріарх Вавилона Халдейського і архієпископ Багдадський Луїс Рафаель Сако, висунуті групою Європейської консерваторів і реформаторів;

- марокканський репер Муад Белугат, туніський репер Ала Якуби і єгипетський блогер Алаа Абдель Фатта, выдвынутый групою об'єднаних лівих;

- координаційна платформа християн сходу в небезпеці (CHREDO), висунута Філіпом Жювеном;
- нідерландський депутат сомалійського походження Айан Хірсі Алі, висунута групою "Європа за свободу і пряму демократію";
- конголезький гінеколог Денис Муквеге, висунутий групою Прогресивного Альянсу соціалістів і демократів і групою ліберальних партій;
- азербайджанська правозахисниця Лейла Юнус, выдвыинутая групою "зелених".

Комітет закордонних справ Європарламенту спільно з Комітетом розвитку та підкомітетом з прав людини проведуть спільне засідання 23 вересня, на якому будуть представлені претенденти на премію Сахарова цього року.

7 жовтня Комітети планують визначити трьох фіналістів, а лауреат премії Сахарова нинішнього року буде визначений конференцією президентів Європарламенту 16 жовтня.

Вручення премії заплановане на 26 листопада.

Премія Сахарова вручається щорічно за досягнення в сфері захисту прав людини. Лауреатам премії вручають також грошовий приз у 50 тис. євро.

Нагадаємо, 2 вересня член Європейського парламенту Яцек Саріуш-Вольський запропонував висунути "Євромайдан" на премію імені Андрія Сахарова в 2014 р.

Масова багатомісячна акція протесту в центрі Києва, яка отримала назву "Євромайдан", почалася 21 листопада 2013 р. у відповідь на припинення урядом Миколи Азарова підготовки до підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і підтримана виступами населення в інших містах України.