ua en ru

Помер творець Dolby surround, інженер Рей Долбі

Американський інженер і винахідник, засновник компанії Dolby Laboratories Рей Долбі помер 12 вересня на 81- му році життя. В останні роки вчений тяжко хворів, він страждав хворобою Альцгеймера, а в липні цього року у нього була діагностована лейкемія.

Американський інженер і винахідник, засновник компанії Dolby Laboratories Рей Долбі помер 12 вересня на 81- му році життя.

Як повідомили в компанії Dolby Laboratories, Рей Долбі помер у своєму будинку в Сан - Франциско. В останні роки вчений тяжко хворів, він страждав хворобою Альцгеймера, а в липні цього року у нього була діагностована лейкемія.

"Сьогодні ми втратили друга, наставника і сьогодення провидця. Рей заснував компанію, засновану на переконанні, що якщо ви інвестували в людей і дали їм інструменти для досягнення успіху, вони будуть робити великі речі", - сказав президент Dolby Laboratories Кевін Йеман.

"Мій батько був інженером, але його досягнення виросли з любові до музики й мистецтва", - сказав син вченого , письменник Том Долбі. Сім'я винахідника попросила замість квітів та вінків внести в пам'ять про Долбі пожертвування в Асоціацію Альцгеймера або в Центр здоров'я мозку.

Рей Долбі народився в Портленді, штат Орегон, у січні 1933 р. Ще в 16 років він почав працювати в компанії Ampex, де входив до групи інженерів, які сконструювали в 1956 р. перший відеомагнітофон.

У 1957 р. закінчив Стенфордський університет. Займався довгохвильовим рентгенівським випромінюванням. Був науковим радником ООН в Індії, британським консультантом з питань ядерної енергії.

У 1965 р. він заснував компанію Dolby Laboratories в Лондоні. У 1976 р. компанія переїхала в Сан -Франциско, де створила свою штаб - квартиру і лабораторії.

В кінці 60-х - початку 70-х рр.. системи шумозаглушення Dolby A і Dolby B зробили революцію в звукозапису на магнітну стрічку . У 1972р. система Dolby A адаптується для звукозапису на кіноплівку.

У 1975 р. компанія створила знамениту систему Dolby Stereo, що стала частиною обладнання практично будь-якого кінотеатру.

Рей Долбі вважається творцем систем Dolby's surround, Dolby 3D і Dolby Atmos. Вчений був лауреатом таких престижних премій, як "Оскар", "Еммі", "Греммі". Рей Долбі був удостоєний ордена офіцера Британської імперії, національної медалі технологій США і безлічі інших нагород. У 2012 р. одна з найвідоміших визначних пам'яток Голлівуду - "Дім Оскара" - була перейменована в Театр Долбі.