ua en ru

Україну 16 вересня відвідає експерт ООН з прав внутрішніх переселенців

Спеціальний доповідач з питання про права внутрішньо переміщених осіб Чалока Бейани з 16 по 25 вересня відвідає Україну.

Спеціальний доповідач з питання про права внутрішньо переміщених осіб Чалока Бейани з 16 по 25 вересня відвідає Україну. Він оцінить стан вимушених переселенців в країні і обговорить шляхи забезпечення їх прав, передає центр новин ООН.

"Нинішній розвиток подій в Україні говорить про те, що оцінка стану внутрішньо переміщених осіб в країні вкрай важлива", - заявив спецдоповідач. Він підкреслив, що в якості незалежного експерта має намір провести діалог з усіма відповідними сторонами.

"Я також маю намір зв'язатися з самими переміщеними особами і вислухати те, що їх турбує і з чим їм доводиться стикатися", - додав Чалока Бейани. Він зазначив, що його, в першу чергу, будуть цікавити питання, пов'язані з наданням допомоги і захисту людей, а також перспективами довгострокового вирішення проблем переселенців.

Свої перші висновки про ситуацію з внутрішньо переміщеними особами в Україні експерт ООН представить 25 вересня у Києві. Повний доповідь про результати візиту буде розглянуто в ході сесії Ради з прав людини в червні 2015 року.

Нагадаємо, на цьому тижні помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович на сесії постійної ради Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) повідомив, що в результаті конфлікту на сході України половина населення Луганська і третина населення Донецька покинули свої рідні місця. За його словами, зараз в Україні налічується більше 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб зі сходу. Іван Шимонович вважає, що реальне число внутрішніх біженців може бути в два або три рази вище.