ua en ru

Терористи на Донбасі використовують заборонені міжнародним законодавством вибухові пристрої, - Міноборони

Терористи на Донбасі використовують заборонені міжнародним законодавством вибухові пристрої.

Терористи на Донбасі використовують заборонені міжнародним законодавством вибухові пристрої. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

"Озброєні терористичні угруповання, які діють на сході країни продовжують використовувати заборонені міжнародним законодавством вибухові пристрої, що суперечить Конвенції про заборону протипіхотних мін (Оттава, 1997 р.). При цьому злочинці мінують об'єкти абсолютно не дивлячись на той факт, що ймовірною жертвою можуть стати цивільні люди, або навіть діти", - йдеться в повідомленні.

Під час зачистки звільнених від бойовиків населених пунктів, сапери Збройних сил виявили і знешкодили так звану "інтелектуальну" протипіхотну міну, яку тільки в минулому році було прийнято на озброєння російської армії.

Варто відзначити, що міна після падіння капсули та переведення в бойовий стан відстрілює в різні боки тонкі, жовтуватого кольору нитки, створюючи щось на кшталт павутини. Пристрій має надчутливі сейсмічні датчики, що реагують на рух і здатні викликати вибух у разі знаходження в зоні ураження певної кількості людей.

За словами бійців інженерних підрозділів ЗСУ, даний тип хв після встановлення розмінування не підлягає. Вибуховий пристрій можливо знешкодити тільки методом підриву на місці виявлення.