ua en ru

Суд визнав незаконним наказ МВС про створення "Беркута"

Суд визнав незаконним наказ МВС про створення "Беркута"

Окружний адміністративний суд міста Києва сьогодні під головуванням судді Качура задовольнив позов Анатолія Гриценка, Руслани Лижичко та директора Lions Litigate Станіслава Батрина (який діяв одночасно як позивач і представник) та прийняв рішення визнати незаконним та нечинним наказ МВС України від 18 травня 2004 р. №529 "Про затвердження положення про підрозділ міліції особливого призначення "Беркут". Про це йдеться у повідомленні прес-служби Батрина.

Крім того, суд постановив визнати незаконним та нечинним наказ МВС України від 24 жовтня 2013 р. №1011 "Про затвердження положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут".

Також суд постановив визнати відсутність компетенції підрозділу міліції "Беркут" в частині реалізації підрозділом правового статусу, який передбачений наказом МВС України від 18 травня 2004 р. №529 "Про затвердження положення про підрозділ міліції особливого призначення "Беркут", у період з 29 листопада 2013 р. по 21 січня 2014 р.

Суд постановив визнати відсутність компетенції підрозділу міліції "Беркут" в частині реалізації підрозділом повноважень, які передбачені наказом МВС України від 24 жовтня 2013 р. №1011 "Про затвердження положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут" та суперечать ч. 5 ст. 7 закону України "Про міліцію".

"Це також означає, що спецпідрозділ незаконно використовував повноваження, оскільки це входить у суперечність з Конституцією України, де чітко передбачено, що збройні формування, їх правовий статус, функції, структура та повноваження визначаються виключно законом України, і тільки парламентом (ст. 17, 85 Конституції). Цим самим буде припинено практику кожного міністра МВС, який практикував створення незаконних утворень, надання їм незаконних повноважень, що фактично було узурпацією влади", - йдеться у повідомленні.