ua en ru

Ставлення росіян до українців за рік значно погіршилося, - опитування

Ставлення росіян до українців за рік значно погіршилося, - опитування

Дев'ять з десяти росіян погано ставляться до влади України. Про це йдеться в новому соціологічному опитуванні російського "Левада-Центру".

Згідно з даними дослідження, ставлення до українців загалом краще, але воно значно погіршилося за останній рік. Експерти вбачають у цьому вплив пропаганди.

Більше половини опитаних (56%) оцінили своє ставлення як "дуже погане", ще 33% заявили, що "в основному погано" ставляться до української влади, йдеться у новому соцопитуванні. "Дуже добре" і "в основному добре" їх оцінює всього 6% респондентів. Порівняно з даними травня 2014 р., коли був обраний новий Президент України Петро Порошенко, частка противників офіційного Києва серед росіян зросла на 10% - тоді в цілому 79% опитаних "дуже погано" і "в основному погано" оцінювали влади України.

Водночас до простих жителів України росіяни ставляться краще. На питання, як в цілому зараз вони ставляться до українців, 50% відповіли, що "в основному добре", 13% - "дуже добре". Не любить українців чверть росіян - відповіли на питання "в основному погано" і "дуже погано" 19% і 6% відповідно. До мешканців Донецької і Луганської областей росіяни ставляться краще, ніж до українців із центральних і західних районів. Позитивні емоції до жителів південного сходу України відчувають 79% опитаних, а до решти українцям - 55%. Негатив до українців з південного сходу відчувають 14% росіян, до жителів центру і заходу України - майже третина респондентів (30%).

Торік статистика ставлення до жителів України було краща. У травні 2014 р. 81% росіян заявляли, що в цілому добре ставляться до українців, 18% - погано.

Опитування показує, що ставлення до українців і українських властей росіяни формують цілком під впливом "демагогічної державної пропаганди", вважає директор "Левада-центру" Лев Гудков. "Люди не розуміють і не знають, що насправді відбувається в Україні, і стежать за темою по телевізору", - говорить Гудков. За його словами, більш детальні опитування показують, що за минулий рік росіяни різко погіршили своє ставлення до українців. "Водчас українські соціологи фіксують, що українці ставляться до росіян краще, ніж росіяни до українців", - додав Гудков. При цьому, за грудневим даними Київського міжнародного інституту соціології, позитивно налаштовані до Росії 37% українців, негативно - 48%.

Росіяни в переважній більшості схвалюють перемир'я між урядовими військами і повстанцями на південному сході - 84% охарактеризували цей крок позитивно. Думки про те, з якої причини і навіщо було укладено перемир'я, в опитаних розділилися. Близько третини (29%) респондентів вважає, що припинення вогню викликано тим, що "українська армія і Національна гвардія зазнавали поразки, і справа йшла до того, що ополченці вийдуть на межі Донецької і Луганської областей і підуть далі". Майже чверть (26%) вважає, що перемир'я потрібно українській владі для перегрупування для подальшого штурму Донецька і Луганська. Дещо менше, 23%, вірять, що обидві сторони призупинили бої, тому що вони хотіли припинити кровопролиття.

При цьому в остаточне примирення сторін росіяни мало вірять: 41% респондентів вважає, що воно закінчиться поновленням воєнних дій, тільки 33% вважають, що його підсумком стане підписання мирної угоди і врегулювання конфлікту. Ще 26% опитаних не змогли спрогнозувати події. На думку половини росіян (52%), перемир'я не бажає дотримуватися Київ, тільки 5% думають, що зупинити вогонь не хочуть сепаратисти. П'ята частина опитаних бачить у обох сторін бажання дотримуватися перемир'я.

Опитування проводилося соціологами "Левада-центру" 20-23 лютого 2015 р. за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення серед 1600 осіб у віці 18 років і старше у 134 населених пунктах 46 регіонів країни. Статистична похибка опитувань не перевищує 3,4%.

Нагадаємо, згідно з іншим соцопитуванням "Левада-Центр", діяльність Президента РФ Володимира Путіна за підсумками лютого продовжують схвалювати 86% росіян.

Раніше в лютому дослідження "Левада-Центр" показало: близько 70% росіян вважають, що для їхньої країни існує військова загроза.