ua en ru

Відгомони ленінопада

У центрі Харкова увечері 28 вересня в ході акції "За єдину Україну" представники партії "Свобода" та футбольні ультрас знесли найбільший пам'ятник Леніну в Україні. За фактом події місцева міліція спочатку відкрила кримінальне провадження, проте пізніше, після виходу розпорядження голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути, закрила його.

У центрі Харкова увечері 28 вересня в ході акції "За єдину Україну" представники партії "Свобода" та футбольні ультрас знесли найбільший пам'ятник Леніну в Україні. За фактом події місцева міліція спочатку відкрила кримінальне провадження, проте пізніше, після виходу розпорядження голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути, закрила його.

"Дав команду міліції забезпечувати виключно безпеку людей, а не ідола. Після розпорядження губернатора Балути про знесення - пам'ятник МВС не цікавить. Важливо, щоб процес пройшов без додаткових ексцесів", - написав у своєму Facebook міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Тієї ж ночі в Харківській області знесли ще один пам'ятник Леніну - в районному центрі Дергачі.

І якщо МВС та ОДА стали на бік "Свободи" і ультрас, то на захист Леніна став мер Харкова Геннадій Кернес. Він пообіцяв відновити пам'ятник.

"Міліція не захистила інтереси територіальної громади - адже пам'ятник знаходився на балансі міста Харкова, дозволивши зруйнувати монумент. Більш того, глава МВС Аваков вже поспішив повідомити, що жоден з учасників цього варварського дійства покарання не понесе. Щоб не витрачати багато слів, скажу одне - пам'ятник Леніну на площі Свободи в Харкові ми обов'язково відновимо", - йдеться в заяві Кернеса.

Лідер українських комуністів Петро Симоненко взагалі висловив упевненість, що зруйновані пам'ятники Леніну не тільки в Харкові, але і по всій Україні з часом будуть відновлені.

"Ідеологічно і концептуально те, що зробив Володимир Ілліч, безумовно, як зараз, так і в майбутньому, буде оцінено позитивно. Я переконаний, що недалекий той час, коли ми відновимо ті пам'ятники, які повинні бути заслужено повинні бути повернуті на п'єдестали", - заявив РБК-Україна Симоненко.
Після того, як Леніна знесли у Харкові, у соцмережах почали активно поширюватися заклики зробити те ж в Запоріжжі, де досі є 20-метрова скульптура Володимира Ілліча.

Губернатор Запорізької області Валерій Баранов вважає, однак, що такі дії могли б розхитати ситуацію в регіоні.
"Очевидна необхідність демонтажу, а, може, і перенесення пам'ятників і символів в музеї тоталітаризму. У повчання нащадкам. Але всьому свій час. Руйнування пам'ятника сьогодні може дестабілізувати ситуацію. Близько 11% запорізьких жителів і сьогодні висловлюють підтримку Компартії! Якщо зняти пам'ятник завтра - вважайте мінімум 5% плюсом до їх рейтингу за проходження в парламент! Більше того, ми знову розколемо суспільство цією темою, як це робив Янукович з темою мови", - заявив Баранов у коментарі РБК-Україна.

До речі, перший пам'ятник Леніну був зруйнований в Запоріжжі ще 22 лютого 2014 р.

У той же час директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна вважає, що побоювання щодо можливої ескалації ситуації в суспільстві через зносів пам'яток марні.

"Я думаю, що зараз ця подія ні до якої ескалації не призведе. Ті бурхливі процеси, які були, стихли, і зараз навіть прихильники Леніна, дивлячись на те, що відбувається на сході, не будуть розхитувати ситуацію... Я не бачу тут якогось принципового події. Коли це починалося - так, а зараз це вже відлуння", - заявила Бекешкіна.

На думку соціолога, зараз в Україні вже нікому захищати цим пам'ятники.

"Так, дійсно, значна частина населення сумує за Радянським Союзом, але в основному це старше покоління. З іншого боку подивіться - КПУ, яка проголошує себе продовжувачем справи Леніна. Який рейтинг? До 5%. Ну так що, хтось буде за це воювати?" - резюмувала Бекешкіна.

У "Свободі" ж упевнені, що в українському суспільстві є попит на публічний суд над злочинами комунізму. І один із способів здійснення цього суду - крах радянських символів.

"Є три кити, на яких тримається радянське окупаційне минуле. По-перше, це закон про люстрацію, який означає процедуру моральної відповідальності за співпрацю з каральними органами СРСР. Другий етап - це офіційна заборона комуністичної ідеології у варіанті ідеології ленінізму-сталінізму і проведення публічного судового процесу над комунізмом Нюрнберг-2... по-третє, це постанова про ліквідацію наслідків радянської окупації - ліквідація пам'ятників радянської окупації і топонімів. Оскільки влада цього не робить, то народ, користуючись статтею 5 Конституції, безпосередньо здійснює владу", - заявив у коментарі РБК-Україна нардеп від "Свободи" Юрій Сиротюк.

Михайло Криволапов