ua en ru

Обсяг коштів для збереження артефакту на Подолі складе десятки млн грн, - КМДА

Необхідний обсяг коштів для збереження археологічних знахідок часів Київської Русі, знайдених на Поштовій площі в Києві, складе десятки мільйонів гривень. Про це заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Павло Рябікін, передає його прес-служба.

"Вчора відбулося спільне засідання робочої групи. Зараз приймається рішення про подальшу долю будівництва. Очевидно одне - розкопки будуть продовжені в повному обсязі. Постає питання, як убезпечити знахідки, оскільки в Україні відсутній досвід консервації дерев'яних споруд. Тому у нас є ідея шукати іноземних фахівців. Інше питання, яке потрібно вирішити, - інженерний захист цього котловану, щоб не почалися зсуви, особливо враховуючи погодні умови", - розповів Рябікін.

Відповідаючи на питання щодо фінансування робіт, він заявив, що доцільно зробити спільне фінансування за рахунок місцевого та державного бюджетів.

"Обсяг видатків складно прогнозувати, але мова йде про десятки млн грн, щоб тільки зберегти і законсервувати артефакти. А вже подальше будівництво - це друге питання", - зазначив Рябікін.

У свою чергу мер Києва Віталій Кличко зазначив, що на місці знахідки буде створено музей.

"Знайдені на Поштовій площі фрагменти середньовічної вулиці, унікальна знахідка археологів, потрібно зберегти. Є таке поняття - музеєфікація. Зараз створена робоча група. Враховуючи думки багатьох експертів, нам необхідно зробити все, щоб зберегти унікальні знахідки, щоб там був музей", - зазначив він.

За словами Кличка, сьогодні існують технічні можливості накрити частину розкопок і продовжити їх, а в майбутньому зробити відкритий для всіх бажаючих музей в комплексі, який буде частиною реконструйованої Поштової площі.

Нагадаємо,напередодні на Поштовій площі були зупинені роботи для збереження археологічної знахідки.