ua en ru

На базі "Охматдиту" в рамках модернізації створюється університетська клініка, - МОЗ

Після модернізації Національна дитяча спеціалізована лікарня "Охматдит" стане університетською клінікою, в якій буде зосереджено надання медичної допомоги у випадках найтяжчої дитячої патології. Наразі на базі лікарні вже розташовано 29 кафедр післядипломної освіти, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ).

За словами начальника управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ Альони Терещенко, планується, що після завершення будівництва буде розширено Центр дитячої онкогематології та пересадки кісткового мозку. "Планується, що це буде материнський Центр з пересадки кісткового мозку для дітей з онкогематологічними і імунологічними захворюваннями. Також будуть побудовані регіональні центри, створене нове радіологічне відділення та потужний хірургічний блок, який буде проводити операції прямо в приймальному покої - так звана "хірургія одного дня", - сказала вона.

Терещенко також додала, що в рамках модернізації подальшого розвитку набуде діагностика новонароджених та хірургія новонароджених. Робота лікарні буде переформатована на лікування найскладнішої патології. У зв'язку з цим планується провести адаптацію вітчизняного законодавства, щоб дозволити в Україні пересадку кісткового мозку від неродинного донора.

Читайте також: Кабмін доручив активізувати роботу з держбанками для залучення 750 млн грн на будівництво комплексу "Охматдиту"

"Якщо порівняти пересадку кісткового мозку за державними розрахунками і середньою вартістю такої операції за кордоном, то наприклад, клініки у Білорусі, Німеччині або Австрії виставляють рахунок у 110-140 тис. євро, а в Україні вартість такого лікування становитиме від 240 до 400 тис. грн", - пояснила вона.

За її словами, після змін законодавства і відкриття центрів з пересадки органів в Україні можна буде протягом року проводити не менше 70 пересадок кісткового мозку. Наразі таких операцій щороку потребують від 110 до 200 пацієнтів щороку.

"У Міністерства охорони здоров'я України чітка позиція: ми плануємо цього року закупити для розвитку регіональних центрів пересадки кісткового мозку високотехнологічне обладнання. Це стосується Львова, Донецька, Криму. Таким чином, ми розвантажимо Національну дитячу лікарню "Охматдит" для здійснення більш важких трансплантацій", - зазначила Терещенко.