ua en ru

МОЗ створить в 6 регіонах України оперативно-диспетчерські служби

Міністерство охорони здоров'я України створить в шести регіонах країни оперативно-диспетчерські служби. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив начальник відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Михайло Стрельников, передає кореспондент РБК-Україна.

"Процес, який розпочався 21 січня, на сьогодні став незворотнім, оскільки у всіх областях та система, яка існувала до 1 січня 2013 р., на сьогодні вже реформована. Тобто у всіх областях створені центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ... На цій базі будуть будуватися... оперативно-диспетчерські служби... На сьогодні... визначені всі приміщення під оперативно-диспетчерські служби... і всі приміщення, які запропоновані для облаштування оперативно-диспетчерських служб відповідають вимогам", - сказав Стрельников.

У той же час він зазначив, що стан цієї підготовки в різних українських регіонах різний і "на сьогодні шість областей вже повністю готові до реалізації (цього завдання), тобто на 100% підготовлені приміщення".

"Тому рішенням міжвідомчої робочої групи... було визнано, що Дніпропетровська та Вінницька області найбільш готові до реалізації національних проектів і було запропоновано розпочати саме з цих областей", - зазначив Стрельников.

У свою чергу, директор Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Володимир Юрченко повідомив, що "в державі на 1 липня 2013 р. створені 15 центрів екстреної медичної допомоги як комунальні заклади, 4 - комунальні установи, 4 - територіальних медичних об'єкта".

Читайте також: На базі "Охматдиту" в рамках модернізації створюється університетська клініка, - МОЗ

Також Юрченко повідомив, що Львівська, Вінницька, Закарпатська, Харківська, Волинська області, Дніпропетровська області завершили підготовку до створення таких служб: "Вони готові як до пілотного, так і не пілотному розміщенню всього програмного комплексу своєчасної допомоги та обладнання, які для цього необхідно. Інші території по їх графіками і планами зобов'язалися до кінця року затвердити і пройти експертизу проектно-кошторисної документації на оперативно-диспетчерські служби. Це програма максимум і вони на нашу думку перебувають у графіку".