ua en ru

Мінекології пропонує заборонити в Україні виробництво озоноруйнуючих речовин

Міністерство екології та природних ресурсів України пропонує заборонити виробництво озоноруйнуючих речовин, а також з 1 січня 2015 р. заборони переміщення і виробництво продукції та обладнання, які містять або можуть містити озоноруйнівні речовини. Про це йдеться в проекті закону "Про захист озонового шару", текст якого опублікований на офіційному сайті Міністерства.

Передбачається, що закон, в разі його прийняття, набуде чинності з 1 січня 2014 р.

Згідно з текстом законопроекту, в Україні, відповідно до вимог Монреальського протоколу, забороняється виробництво озоноруйнуючих речовин. Також, пропонується заборонити імпорт, експорт та використання озоноруйнівних речовин, за винятком речовин, дозволених законом.

Крім того, передбачається, що споживання гідрохлорфторвуглеводня (речовини руйнує озоновий шар) буде скорочено та припинено в січні 2020 р.

Кабінет міністрів України в межах своєї компетенції забезпечує розробку державних цільових програм з моніторингу та охорони озонового шару; затверджує за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього середовища: перелік озоноруйнівних речовин, обмежених або заборонених для використання в Україна, їх кількість і терміни скорочення (припинення) споживання відповідно до міжнародних договорів України; перелік продукції та обладнання, які можуть містити озоноруйнівні речовини; перелік озоноруйнівних речовин, виробництво яких заборонено відповідно до міжнародних договорів України; порядок повернення для знищення, рециклінгу, рекуперації озоноруйнівних речовин протягом ремонту та експлуатації обладнання або демонтажу та усунення обладнання; порядок отримання дозволу на переміщення через митний кордон України озоноруйнiвніх речовин і продукції або обладнання, які містять.