ua en ru

Кабмін дозволив використовувати злітно-посадкові системи полігону "Нитка" не тільки в інтересах РФ, а й інших держав

Кабінет міністрів України уповноважив Міністра оборони на підписання протоколу про внесення змін до угоди між урядом України і урядом Російської Федерації про використання полігону злітно-посадкових систем "Нитка". Згідно з протоколом полігон може використовуватися не тільки в інтересах Росії, а й інших держав, повідомляє прес-служба Кабміну.

Реалізація Протоколу дасть змогу перейти на розрахунки за використання полігону у твердій грошовій сумі замість отримання запчастин, збільшити перелік авіаційної техніки, яка залучатиметьсядля проведення випробувань на полігоні, а також використовувати полігон в інтересах не тількиРосійської Федерації, а й інших держав.

Таким чином, підписання зазначеного документа дозволить отримати додаткові надходження до Державного бюджету України за використання полігону іншими державами та удосконалити договірно-правову базу у сфері військового співробітництва.

Існуюча редакція базової Угоди передбачає розрахунок російською стороною за використання полігону у вигляді поставки запасних частин до літаків типу "Су" на еквівалентну суму,затрачену українською стороною за надані послуги. Також базовою Угодою передбачено використання на полігоні літаків тільки типу "Су", що унеможливлює надання послуг на полігоні іншимтипам літаків третіх держав.

Нагадаємо, Міноборони РФ перерахувало Україна 1,4 млн дол за використання тренувального комплексу в Криму.