ua en ru

Кабмін пропонує скоротити загальну чисельність МВС на 6 тис. 700 осіб

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий проект закону № 1203 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ України", яким пропонується скоротити загальну чисельність МВС на 6 тис. 700 осіб. Текст проекту закону опубліковано на офіційному сайті ВР.

Пропонується внести зміни до закону "Про загальну структуру і чисельність Міністерства внутрішніх справ України", згідно з якими скоротити загальну чисельність МВС на 6 тис. 700 осіб.

Пропоновані зміни пов'язані зі створенням Державної міграційної служби та рішенням про передачу цій службі функцій підрозділів МВС у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб. Пропонується зменшити загальну чисельність Міністерства внутрішніх справ на 6700 чоловік, в тому числі на 1500 - кількість осіб рядового і начальницького складу.

Разом з тим пропонується виключити норму, якою визначена чисельність співробітників МВС, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету. Така чисельність буде визначатися постановою Кабміну.

Згідно з текстом проекту закону, пропонується дозволити в приміщеннях і на територіях органів і підрозділів міліції діяльність підприємств, що забезпечують харчування та інші побутові послуги, за умови, що такі підприємства належать до сфери управління МВС.

У чинній редакції закону про міліцію, дозволена діяльність таких підприємств, не залежно від форм власності.

Згідно із законопроектом, також планується змінити і розширити основні обов'язки міліції: міліціонери будуть виявляти і ставити на облік наркоманів, а також брати участь їх примусову доставку на примусове лікування або до суду. У нинішній редакції, згідно з відповідною нормою, міліціонери за поданням закладу охорони здоров'я з санкції прокурора здійснюють привід цих осіб для обстеження і лікування.

Також міліціонери будуть взаємодіяти з органами міграційної служби, в тому числі протидіяти нелегальній міграції.

Також пропонується надавати працівникам МВС право на пільгове санаторно-курортне лікування та відпочинок за рахунок держбюджету.

Зі статті про відповідальність міліції, виключається норма про те, що міліція при порушенні прав і свобод громадянина, повинна вжити заходів для відшкодування заподіяного матеріального збитку.

Із закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" пропонується вилучити статтю про координаційний комітет по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України.

Крім того, передбачається, що начальник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС призначається на посаду і звільняється з посади Міністром внутрішніх справ України, минаючи рішення Кабміну і узгодження профільного комітету ВР. Також пропонується не погоджувати з ВР та Кабміном створення і ліквідацію відділень по боротьбі з організованою злочинністю