ua en ru

ІМІ у жовтні-листопаді зафіксував зниження випадків порушення прав журналістів в зоні АТО

Інститут масової інформації в жовтні-листопаді зниження випадків порушення прав журналістів в зоні проведення антитерористичної операції.

Інститут масової інформації в жовтні-листопаді зниження випадків порушення прав журналістів в зоні проведення антитерористичної операції. Про це йдеться у звіті щомісячного моніторингу порушень прав журналістів "Барометр свободи слова".

"Зменшення випадків порушення прав журналістів на Сході України за останні 2 місяці пов'язано з тим, що багато журналістів покинули окуповану територію. Хоча порушення відбуваються і в інших регіонах, зокрема, Києві, Херсоні, Дніпропетровщині, Одесі, Харкові. Випадки погроз, залякувань, нападів та перешкоджання залишаються безкарними, незважаючи на те, що правоохоронні органи порушують справи. Подолання безкарність за напади на журналістів і захист права суспільства на інформацію має стати одним з головних питань на порядку денному влади", - йдеться у звіті.

Також за останні два місяці ІМІ не зафіксував випадків, коли бойовики брали в полон журналістів.

У звіті також зазначається, що з 1 березня по 30 листопада в Україні зафіксовано 709 фактів порушень прав журналістів, з яких 194 в Донецькій області та 89 в Луганській.

"Всього за цей період експерти ІМІ зафіксували 132 випадки побиття журналістів, 128 фактів цензури, 115 перешкоджання законній професійній діяльності, 75 викрадень або незаконних затримань журналістів, 70 випадків погроз і залякувань, 59 нападів на офіси ЗМІ. Також у зоні бойових дій за цей час загинуло шестеро журналістів. У листопаді найбільшу кількість порушень ІМІ експерти зафіксували в категорії "погрози, залякування" - 10 випадків, а також перешкоджання журналістській діяльності - 5 фактів", - додали в звіті.

Нагадаємо, ІМІ зафіксував у жовтні 11 випадків побиття і напади на журналістів, а також 17 випадків перешкоджання професійній журналістській діяльності.