ua en ru

Британська королева схвалила закон про одностатеві шлюби

Королева Велікобрітанії Єлизавета II дала королівське схвалення закону, що дозволяє одностатевим парам одружуватися в Англії та Уельсі, повідомляє ВВС.

Королева Велікобрітанії Єлизавета II дала королівське схвалення закону, що дозволяє одностатевим парам одружуватися в Англії та Уельсі, повідомляє ВВС.

Закон пройшов у вівторок останні юридичні процедури в британському парламенті. Лідери всіх трьох найбільших британських партій підтримали законопроект, незважаючи на опозицію в лавах консерваторів.

Очікується, що перші церемонії одруження одностатевих пар відбудуться влітку наступного року.

Відповідно до законопроекту, релігійні організації можуть "надавати можливість" проводити церемонії одруження. Однак англіканська церква і церква Уельсу робити це не можуть.

Читайте також: У Великобританії Палата лордів схвалила закон про одностатеві шлюби

Нагадаємо, напередодні Палата громад британського парламенту підтримала законопроект. Ще раніше за легалізацію одностатевих шлюбів виступила Палата лордів.

Свою підтримку ініціативі висловив і прем'єр-міністр країни, лідер консерваторів Девід Кемерон, незважаючи на досить велику кількість членів партії, котрі висловлюються проти того, щоб геям дозволялося вступати в шлюби. На підтримку одностатевих шлюбів висловилися також лідер ліберал-демократів Нік Клегг і глава Лейбористської партії Ед Мілібенд.

В останні місяці відразу кілька країн легалізували одностатеві союзи. У середині травня гей-шлюби стали законними в Бразилії і Франції, а в кінці червня Верховний суд США визнав неконституційним федеральний закон про захист шлюбів, згідно з яким шлюбом визнається лише союз чоловіка і жінки. Таким чином, одностатеві шлюби в країні фактично були легалізовані.

На даний момент одностатеві шлюби дозволені в Нідерландах, Бельгії, Іспанії, Канаді, ПАР, Норвегії, Швеції, Португалії, Ісландії, Аргентині, Данії, Бразилії, Франції, Уругваї, Новій Зеландії.