ua en ru

Активісти Майдану відмовляються покидати адмінбудівлі, посилаючись на продовження революції

Активісти Майдану відмовляються покидати адміністративні будівлі, захоплені в центрі Києва ще в часи Євромайдану, посилаючись на продовження революції.

Активісти Майдану відмовляються покидати адміністративні будівлі, захоплені в центрі Києва ще в часи Євромайдану, посилаючись на продовження революції. Про це вони повідомили кореспонденту РБК-Україна.

Станом на 15 липня активісти живуть у 12 будинках: бутік "Боско", ресторан "Гімалаї", частково готель "Дніпро", "Укркоопспілка", Український дім, приміщення центральних лазень, другий корпус готелю "Козацький", Головпоштамт, Мінагрополітики, "Київпроект", Амбулаторію сімейної медицини (там польовий госпіталь Майдану) і Жовтневий палац.

"Революція не закінчена. Просто колишньої опозиції вигідно припинити її зараз, коли вони отримали владу. Ми вважаємо, що їх потрібно контролювати", - заявив РБК-Україна один з жителів Жовтневого палацу.

Інші активісти кажуть, що їм нікуди йти.

"Я з Криму. Брав активну участь у революції. Куди мені повертатися? Багато з тих, хто зараз живе тут, - з Донбасу. Хтось готується їхати в зону АТО добровольцем. Виходить так, що взимку ми були потрібні Кличко, а тепер - ні", - розповів РБК-Україна активіст, який проживає в одному з наметів на Хрещатику.

У прокуратурі Києва допускають, що в деяких будівлях активісти можуть знаходитися за згодою власника. Правоохоронці сподіваються, що їм, нарешті, вдасться умовити активістів покинути будівлі. Так, за даними прокуратури, за останній час активісти звільнили 7 з 19 зайнятих будівель.

"Минулого тижня прокурор міста звернувся до начальника ГУМВС України в Києві Юрію Морозу і мера Києва Віталія Кличка з вимогою розблокувати і звільнити центр міста. Минув тиждень, дещо вдалося виконати. Позиція така, що поки не застосовуємо силу і намагаємося знайти спосіб виконати дану задачу. Зараз правоохоронці фактично не контролюють центр, там відбуваються злочини. Розблоковані повинні бути не тільки будівлі, але і транспортні магістралі", - розповіла РБК-Україна розповіла прес-секретар прокурора Києва Олена Яхно.

Михайло Криволапов