ua en ru

Війська НАТО помилково вбили двох афганських підлітків

НАТО повідомило про вбивство помилково двох підлітків під час операції на півдні Афганістану, передає Reuters. Це останній в серії інцидентів, коли сили альянсу звинувачують у вбивстві мирних жителів.

Як повідомив у заяві командувач міжнародних сил сприяння в Афганістані (ISAF) Джозеф Данфорд, інцидент стався 28 лютого 2013 р. на північно-заході провінції Урузган. За словами Дж.Данфорда, солдати коаліції відкрили вогонь, прийнявши підлітків за бойовиків. Він приніс вибачення і співчуття родині убитих.

Нагадаємо, в кінці лютого Президент Афганістану Хамід Карзай у відповідь на звинувачення в причетності американського спецназу до зникнення людей і застосуванні тортур зажадав від нього в двотижневий термін залишити центральну провінцію Вардак. Прес-секретар Президента пояснив, що рішення про ці заходи було прийнято через дії афганців, які імовірно перебувають на службі у спецназі американської армії. Представник США заявив, що не може прокоментувати інформацію, що надійшла, але обіцяв, що звинувачення будуть розслідувані.

Перед цим Карзай заборонив афганським службам безпеки викликати іноземні сили для здійснення авіаударів в житлових районах, а також брати участь в їх розробці та реалізації. "Наші сили просять іноземців про підтримку з повітря, а потім гинуть діти", - пояснив він своє рішення.

Читайте також: Терористичний акт в Афганістані забрав життя трьох людей