ua en ru

Українським с/х підприємствам не вистачає близько 8 мрлд грн для проведення посівної у 2013 р., - Мінагрополітики

Сільгоспвиробникам України у 2013 р. необхідно близько 39 млрд грн, що на 1,3 млрд грн більше, ніж у 2012 р. З цієї суми аграріям не вистачає близько 8 мрлд грн. Про це повідомили у прес-службі Міністерства аграрної політики та продовольства України

"Для успішного проведення весняно-польових робіт сільгоспвиробники закуповують насіння, мінеральні добрива, засоби захисту рослин, паливно-мастильні матеріали та готують сільгосптехніку. На все це та оплату праці аграрії витратять близько 39 млрд грн. Збільшенню обігових коштів селян сприяв вдалий експорт сільгосппродукції. Проте для того, щоб провести весняно-польові роботи, аграріям потрібно додатково залучити близько 8 млрд грн", - говориться у повідомленні.

Гроші, яких не вистачає, сільгоспвиробники зможуть залучати через банки та форвардні закупівлі Аграрного фонду.

"Більшу частину половини суми, якої не вистачає, планують залучити через банківські та комерційні кредити - 7,7 млрд грн. Також обігові кошти у розмірі 300 млн грн сільгоспвиробники зможуть залучити, взявши участь у форвардних закупівлях, які вже розпочав Аграрний фонд. Протягом першого кварталу 2013 р. установа запланувала додатково закупити близько 700 тис. т зерна", - відзначають у перс-службі Мінагрополітики.

"Ми докладаємо на сьогодні максимальних зусиль, щоб якісно підготуватися до посівної та провести всі роботи в оптимальні агротехнологічні строки", - зазначає міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

Наразі регіональним органам управління вже доручено активізувати роботу з банківськими установами з питань кредитування сільськогосподарських підприємств для проведення весняно-польових робіт.

Нагадаємо, що наразі українські сільгоспвиробники забезпечені насінням ярих культур (без кукурудзи) на 102% від потреби. Також вже закуплено 644,5 тис. т мінеральних добрив, що на 15% більше, ніж на цей час у минулому році, і 8,9 тис. т засобів захисту рослин. А готовність тракторів, у середньому по Україні, становить 91%, ґрунтообробно-посівної техніки - 94%.

Читайте також: Весняна посівна обійдеться аграріям у 39 млрд грн, - Присяжнюк