ua en ru

МВС чекає не реформа, а модернізація, - Захарченко

Міністр внутрішніх справ України вважає більш застосовним термін "модернізація", а не "реформа" до процесів перетворень в міліційній системі. Про це він заявив в інтерв'ю українській газеті.

За словами міністра, сьогодні відбувається модернізація МВС, пов'язана з перетвореннями держслужби в цілому. За орієнтир перетворень взята європейська модель, проте в ході перетворень враховуватиметься існуюча ментальність, традиції і законодавство. Перш за все ми маємо намір підвищувати соціальну спрямованість міністерства. Воно надаватиме все більше і більше соціальних послуг населенню.

Центральний апарат повинен формувати політику відомства і здійснювати контроль за її реалізацією на місцях. Останні структури зобов'язані будуть зосередитися безпосередньо на виконання. Тобто ми хочемо відокремити формування політики від безпосереднього виконання. Таким чином ця система стане зрозумілішою, прозорішою - вважає міністр.

"Якщо ми здійснимо ту модель, про яку я говорю, для міністра буде коректним давати оцінку системам, які входять до складу МВС. А сьогодні, даючи оцінку підлеглим, я як би оцінюю сам себе. Тобто сам собі ставлю завдання і сам себе оцінюю... І себе, звичайно, високо можу оцінити. Наприклад, говоритиму, що працюю з ранку до ночі, що у мене немає вихідних і так далі. Але яку користь це приносить громадянам?" - відзначає Віталій Захарченко.

Одним з підсумків перетворень повинне стати підвищення ефективності роботи міліції. За словами міністра, горезвісний відсоток розкриваності не є адекватним критерієм оцінки ефективності МВС. "Це наш внутрішній критерій. Існують інші механізми, які дозволяють оцінювати ефективність роботи. Перш за все, це відношення і рівень довіри з боку суспільства" - вважає міністр.