ua en ru

"Нафтогаз" і сінгапурська Кеппел FELS підписали договір на поставку двох бурових установок на 1,2 млрд дол

НАК "Нафтогаз України" і компанія Кеппел FELS Limited (Сінгапур) підписали договір на поставку двох напівзаглибних плавучих морських бурових установок (ППМБУ) загальною вартістю 1 млрд 226 млн дол. Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

Згідно з повідомленням, договір набуде чинності після виконання сторонами узгоджених умов.
За умовами договору, напівзанурена морська бурова установка повинна бути новою, укомплектованої всім необхідним обладнанням, і мати можливість бурити свердловини глибиною не менше 9000 м моря на глибинах до 1000 м.

За даними геологічних досліджень, основні запаси вуглеводневої сировини Чорноморського басейну знаходяться саме на глибині від 120 м до 1000 м. На середніх глибинах моря першочерговими об'єктами для освоєння з допомогою напівзаглибних платформ є ділянка Палласа (глибина моря 450-850 м), а для геологічного вивчення - акваторія Прикерченської ділянки шельфу, Скіфський і Фороський. Прогнозні запаси вільного газу в межах ділянки Палласа становлять близько 120 млрд куб. м газу (у т.ч. українська частина - 86 млрд куб. м), розчиненого газу - 8,6 млрд куб. м (у т.ч. українська частина - 8,2 млрд куб. м), нафти і газового конденсату - 70 млн тонн (у т.ч. українська частина - понад 45 млн т).

"Україна сьогодні підсилює і закріплює позиції лідера з роботи на шельфі Чорного моря і стає ключовою ланкою в Чорноморському регіоні. Це сучасне обладнання дозволить нам самостійно швидко і ефективно розробляти шельф Чорного і Азовського морів, створити нові робочі місця і виховати висококласних фахівців, бути впевненими в досягненні енергетичної незалежності нашої держави", - заявив заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун.

Читайте також: "Нафтогаз України" і Smart Maritime Group підписали меморандум про співпрацю з розвитку флоту "Чорноморнафтогазу".