ua en ru

Росія починає будівництво газопроводу в Македонії

Російська "Стройтрансгаз" Геннадія Тимченка збирається вже в кінці цього тижня розпочати роботи з будівництва магістрального газопроводу в Македонії. Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією.

Зокрема, мова йде про першої черги газопроводу Клечовце-Неготине довжиною 61 км і діаметром 508 мм, який дозволить довести газ до міста Штип. Термін будівництва - трохи більше року, потім планується продовжити газопровід до ТЕС в Неготиному, щоб перевести її з мазуту на газ, а потім побудувати ще 60 км труби для з'єднання з газотранспортною системою Греції.

У "Стройтрансгазе" називають проект "перспективним", пояснюючи, що завершують "підготовчий етап, пов'язаний з оцінкою сил і засобів".

Вартість будівництва становить близько 75 млн дол. З них Македонія заплатить лише 15 млн дол., інші роботи будуть проведені в рахунок боргу колишнього СРСР перед Югославією (частину прав щодо нього дісталася Скоп'є). Відповідну угоду ВЕБ і Народний банк Македонії підписали в 2010 р., в липні 2014 р. "Стройтрансгаз" і АТ "Македонські енергетичні ресурси" уклали контракт на будівництво.

Передбачалося, що проект буде реалізований в рамках спільних угод по газопроводу South Stream і дозволить збільшити поставки російського газу в Македонію (в 2014 р. вони знизилися на 9%, до 46 млн кубометрів). Поки країна отримує газ з Росії через Болгарію в рамках транзиту через Україну, причому одним з основних споживачів палива є належна російської ТГК-2 (підконтрольна групі "Синтез") ТЕС в Скоп'є.

Нагадаємо, "Газпром" очікує закінчити будівництво першої нитки "Турецького потоку" до грудня 2016 р.