ua en ru

Росія почала постачання газу в Україну

Росія почала постачання газу в Україну Фото: Олексій Міллер

"Нафтогаз" перевів передоплату у розмірі 234 млн доларів

Росія сьогодні, 12 жовтня, о 10:00 розпочала постачання газу в Україну. Про це повідомив голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер, передає прес-служба компанії.

"Сьогодні в 10.00 "Газпром" почав постачання газу на Україну. Від НАК "Нафтогаз України" отримано передоплату в обсязі 234 млн дол. з обіцяних 500 млн дол. в жовтні. Україна запросила максимальний режим поставки - 114 млн куб. м на добу, що відповідає річного відбору газу Україною 52 млрд куб. м", - повідомив Міллер.

Нагадаємо, в п'ятницю Міллер повідомив про домовленості з "Нафтогазом" про внесення передоплати та відновлення постачань російського газу в Україну з 12 жовтня. У той же день в "Нафтогазі" підтвердили, що кошти за газ були переведені на рахунки "Газпрому", однак сума передоплати не уточнювалася.

"Газпром" припинив постачання газу в Україну 1 липня 2015 р. після того, як сторони не змогли домовитися про умови поставок газу.

Після цього 25 вересня відбулися тристоронні переговори між Україною, Росією та Європейською комісією (ЄК). В ході зустрічі були досягнуті домовленості щодо поставок російського газу в Україну, які згодом були закріплені.

РФ надала Україні знижку, в результаті остаточна ціна на газ становить 227,36 доларів.

Крім того, ЄС надав "Нафтогазу" на 500 млн дол. на закупівлю російського газу.