ua en ru

Росія більше не стратегічний партнер ЄС, - резолюція Європарламенту

Росія більше не стратегічний партнер ЄС, - резолюція Європарламенту Фото: Європарламент

Дії Росії в Криму та Східній Україні порушують принципи стратегічного партнерства

Росія більше не може розглядатися як стратегічний партнер Європейського Союзу (ЄС). Про це йдеться в тексті резолюції, представленому прес-службою Європарламенту.

"На даний момент Росія своїми діями в Криму та в Східній Україні, не може більше розглядатися або вважатися, "стратегічним партнером", - йдеться в документі.

У тексті сказано, що стратегічне партнерство як рід політичних відносин "повинно ґрунтуватися на взаємній довірі і повазі міжнародного права, яке ґрунтується на демократії, державному суверенітеті і свободі вибору внутрішнього конституційного порядку та зовнішньополітичних орієнтацій, територіальній цілісності держави та повазі до верховенства закону, прав людини і принципів міжнародної дипломатії і торгівлі".

Ці засади, на думку Европрарламента, не здійснюються Росією.

Крім того, резолюція Європарламенту звертає увагу на необхідність поваги Росією територіальної цілісності і суверенітету України і повну реалізацію мінських домовленостей.

Також резолюція вимагає від Росії припинення "дестабілізаційних дій на кордонах ЄС", а також вважає за необхідне розробити ряд заходів, які дозволили б заборонити російське фінансування радикальних партій всередині ЄС.

Нагадаємо, сьогодні Арсеній Яценюк заявив, що заява за результатами саміту "Великої сімки" (G7) говорить в першу чергу про те, що підтримка України підтверджена, ніхто не зробив жодного кроку назад, санкції і тиск на Росію будуть продовжуватися.