ua en ru

У РФ планують контролювати російський і зарубіжний інтернет-трафік

У РФ планують контролювати російський і зарубіжний інтернет-трафік Фото: президент РФ Володимир Путін

Розроблений законопроект реалізує доручення Путіна

Міністерство зв'язку і масових комунікацій Росії розробило законопроект про контроль над інтернет-трафіком у Росії з метою захисту Мережі від зовнішніх загроз. Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на джерело.

За словами двох співрозмовників, документ реалізує доручення президента РФ Володимира Путіна за підсумками засідання Ради безпеки, що відбувся восени 2014 року.

У законопроекті наведено кілька способів, які допоможуть органам державної влади стежити за маршрутами інтернет-трафіку по мережах зв'язку. По-перше, міністерство пропонує створити державну систему моніторингу "використання ресурсів глобальної адресації і глобальних ідентифікаторів мережі інтернет (DNS і IP-адрес)". Ця система також повинна відстежувати роботу критичних елементів інфраструктури рунета.

Все це допоможе органам державної влади зрозуміти, як працює російський сегмент інтернету, пояснив федеральний чиновник.

Співрозмовник видання також пояснив, що система моніторингу трафіку дасть можливість виявити точки Мережі зі слабкою зв'язністю, при цьому вона не буде відстежувати зміст переданої інформації, оскільки це можна зробити через операторів. Автори законопроекту пропонують також зробити зарубіжні канали зв'язку та точки обміну трафіком більш контрольованими і зобов'язати операторів використовувати тільки ті точки обміну трафіком, які внесені до спеціального державного реєстру.

Нагадаємо, 22 січня 2016 року набуло чинності рішення суду про постійну блокування торрент-трекеру RuTracker.org за позовом компаній "Ексмо" і "СБА Продакшн".