ua en ru

Результати зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі складно назвати втішними

Результати зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі складно назвати втішними Фото: лідери "нормандської четвірки"

Голови чотирьох країн обговорили шляхи врегулювання конфлікту на Донбасі

В п'ятницю, 2 жовтня, в Єлисейському палаці в Парижі (Франція), відбулася зустріч лідерів "нормандської четвірки". Голови чотирьох країн Петро Порошенко (Україна), Володимир Путін (Росія), Франсуа Олланд (Франція) і Ангела Меркель (Німеччина) зустрілися для того, щоб обговорити врегулювання конфлікту на Донбасі.

Зазначимо, що зустріч тривала більше чотирьох годин, і її результати для України виглядають (принаймні на перший погляд) дуже невтішними.

Примітно, що Петро Порошенко за результатами зустрічі не став підводити її основні підсумки, обмежившись лише нейтральним меседжем про те, що Україна починає відведення озброєння калібром менше 100 мм з лінії зіткнення сторін на Донбасі з 3 жовтня. Нагадаємо, це питання було врегульоване раніше на зустрічі в Мінську.

Ще один нейтральний посил: Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЕ) під час майбутніх місцевих виборів отримає доступ до всіх районах окупованих територій України.

Не обійшовся Президент і без доречного в даній ситуації пафосу. Мовляв, війна буде закінчена, коли буде звільнено останній клаптик української землі.

"Поки у нас є окуповані території, війна не закінчилася", - відповів, зокрема, Порошенко на питання про те, чи означають результати переговорів припинення війни.

У цій ситуації роль підношувачів гіркої пігулки взяли на себе Ангела Меркель і Франсуа Олланд.

Зокрема, Олланд розповів про те, що для проведення виборів на окупованих територіях Донбасу необхідно прийняти окремий закон. Очевидно, що це погоджена позиція "нормандської четвірки". Не менш очевидно і те, що дана позиція - це той самий "план Мореля", що змінив немилозвучну (в результаті критики української влади) вивіску.

Ангела Меркель також не змогла порадувати українців, які сподіваються на позитивний результат переговорів в Парижі. Так, вона розповіла, що на них була досягнута домовленість про ухвалення закону про вибори на Донбасі, закону про особливий статус Донбасу, а також закону про амністію.

При цьому, за словами Франсуа Олланда, всім кандидатам повинен бути наданий імунітет на час виборів на Донбасі.

Торкнулися європейські лідери і сирійського питання. І, судячи з усього, "сирійська карта Путіна" в цей раз таки зіграла. У всякому разі, важко інакше пояснити заяву, зроблену Ангелою Меркель за підсумками зустрічі: "Необхідний політичний процес, в якому візьмуть участь РФ, ЄС і США, але поки що немає розуміння, як він повинен виглядати. Ми зробимо все, щоб він розпочався найближчим часом, адже одними військовими діями сирійський питання не вирішити".

Можна також припустити, що розмінною монетою в сирійському питанні став Президент країни Башар Асад. Адже ще два дні тому Володимир Путін заявляв про те, що його зміщення абсолютно неприпустиме, а тепер, висловлюючи явно узгоджену позицію сторін, Ангела Меркель однозначно заявила: Президент Сирії Башар Асад повинен бути відсторонений від влади.

"Під час двосторонніх зустрічей з Путіним сирійська тема зіграла роль. Ми з Францією підкреслили Путіну, що з "Ісламським державою" треба боротися, і у вирішенні цього питання повинна бути врахована позиція сирійської опозиції", - визнала Меркель.