ua en ru

Рада заборонила встановлювати тарифи ЖКГ нижче економічно обґрунтованих

Рада заборонила встановлювати тарифи ЖКГ нижче економічно обґрунтованих Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 261 нардеп

Верховна Рада України підтримала у другому читанні і в цілому законопроект № 2029а "Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг". За відповідне рішення проголосували 261 нардеп при 226 мінімально необхідний.

Цей проект закону входить в перелік законопроектів, які Україна повинна ухвалити для отримання другого траншу кредиту МВФ.

Як заявив раніше віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко, під час представлення даного законопроекту у парламенті, цей документ дасть змогу встановити економічно обґрунтовані тарифи і не дозволяти підприємствам працювати з розривом тарифів.

"Можу навести приклад, який стався у нас навесні, коли піднімається вартість газу, не встигають піднімати тарифи для темлокомуненерго а також інших підприємств і великий розрив потім виникає у дуже короткий період", - сказав Зубко.

Так, цей законопроект пропонує внести зміни до законів України "Про житлово-комунальні послуги", "Про теплопостачання" та " "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг", у який визначити, що "встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускається".

Крім того, передбачається, що спори щодо формування та затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги вирішуються в судовому порядку.

Законопроект передбачає також, що тарифи мають враховувати собівартість теплової енергії і забезпечувати рентабельність суб'єкта господарювання.

Нагадаємо, 18 червня 2015 р. Верховна Рада України підтримала цей законопроект у першому читанні. За відповідне рішення проголосували 259 нардепів при 226 мінімально необхідний.

Зазначимо, що у коаліції не можуть порозумітися щодо встановлення тарифів ЖКГ.