ua en ru

Рада збільшила держдопомогу дітям-інвалідам із числа сиріт

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні як закон законопроект № 2540, ініційований Кабінетом міністрів України, яким пропонується збільшити держдопомогу дітям-інвалідам із числа сиріт. За законопроект "Про внесення зміни до статті 18 Закону України" Про державну допомогу сім'ям з дітьми "проголосували 364 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Проектом закону пропонується вдосконалити систему державної підтримки дітей-інвалідів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування, шляхом встановлення розміру державної допомоги на зазначених дітей-сиріт на рівні двох прожиткових мінімумів незалежно від отриманої державної соціальної допомоги як дитину-інваліда.

У даний час відповідно до закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування, передбачено виплата державної допомоги в розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку. Разом з тим через недосконалість законодавства зазначена виплата зменшується на розмір соціальної допомоги, що виплачується на дитину-інваліда.

Прийняття зазначеного законопроекту сприятиме підвищенню соціального захисту та матеріального становища дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування.
Після вступу в силу закону "Про внесення зміни до статті 18 закону України" Про державну допомогу сім'ям з дітьми "1612 дітей-інвалідів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування, будуть отримувати відповідну державну допомогу , збільшену на 894 грн.