ua en ru

Рада унормувала порядок застосування примусового лікування

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 1200 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо приведення у відповідність законодавства до норм Кримінального кодексу України стосовно продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру)". За відповідне рішення проголосували 232 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Цей закон був ухвалений з п'ятої спроби. Перший раз за цей закон проголосувало 206 нардепів.

Згідно пояснювальній записці, цей закон приводить статтю 514 Кримінального процесуального кодексу України у відповідність до положень статті 95 Кримінального кодексу України у частині врегулювання порядку продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру.

Так, законом у частині третій статті 514 Кодексу: слово "за поданням" у всіх відмінках замінено словом "за заявою" у відповідних відмінках; слово "до подання" у всіх відмінках замінено словом "до заяви" у відповідних відмінках.

У законі зазначається, що примусові заходи медичного характеру здійснюються за заявою представника медичного закладу (лікаря-психіатра), де тримається дана особа.

Автор законопроекту - позафракційний народній депутат Олег Осуховський поясний необхідність ухвалення даного законопроекту так: "На сьогоднішній день у статті 95 Кримінального кодексу України зазначається можливість продовження зміни та припинення застосування примусових засобів медичного характеру. Таким чином суд не лише застосовує, а й контролює весь процес надання особі психіатричної допомоги у Кримінально-правовому порядку за заявою представника психіатричного заходу, який надає особі таку допомогу. Одночасно в частині 3 статті 514 Кримінального процесуального кодексу зазначається , що розгляд питання про продовження зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється за поданням представника медичного закладу де тримається вказана особа... Слід зазначити, що така неузгодженість між статтями на практиці призводить до несвоєчасного надання особи фігуранта кримінального провадження психіатричної допомоги. З огляду на це і виникла необхідність врегулювати порядок застосування примусових заходів медичного характеру".

Нагадаємо, сьогодні Рада відмовилася посилювати відповідальність за розбійний напад.