ua en ru

Рада звузила список заборон на використання комуністичної символіки

Рада звузила список заборон на використання комуністичної символіки Фото: Народні депутати

а відповідне рішення проголосували 233 нардепи

Народні депутати внесли тактико-юридичні правки до вже прийнятого закону № 2558 "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки". За відповідне рішення проголосували 233 нардепи при 226 мінімально необхідних .

"У зв'язку з виявленням у поданому на підпис у тексті закону України № 2558 невідповідностей, профільний комітет розглянув ці невідповідності. А лідери фракції коаліції узгодили внесення правок у частині 131, в частині статті 131 Регламенту Верховної Ради України щодо усунення відповідних неузгодженостей та неточностей в законі, які підписані лідерами п'яти фракцій", - заявив голова Верховної Ради к України Володимир Гройсман.

Спікер зазначив, що на засіданні комітету Верховної Ради питань правової політики та правосуддя голова комітету Руслан Князевич узагальнив ці неточності і протиріччя.

Згідно з правками, які буди внесені в документ, було скорочено перелік випадків, при яких забороняється використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

Так, заборона не поширюється на документи державних органів та органів місцевого самоврядування, навчальних і наукових закладів, організацій і підприємств, прийнятих або виданих до 1991 р., в експозиціях музеїв, тематичних виставках, в музейному фонді України, а також бібліотечних фондах на різних носіях інформації.

Також, заборона не поширюється на оригінали бойових прапорів, державних нагород, ювілейних медалей, якими були нагороджені особи до 1991 р. і протягом 1991-2015 рр. у зв'язку з річницями Другої Світової війни, а також на документи, які підтверджують ці нагородження.

Крім того з-під заборони виводиться процес наукової діяльності, наукових досліджень і поширення їх результатів.

Крім того, заборона не поширюється на підручники, матеріали наукового і освітнього характеру, які використовуються в навчальному процесі, предмети мистецтва, створені після набрання чинності цього закону, якщо такі не призводять до пропаганди комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 рр. і націонал-соціалістичного тоталітарного режиму.

Також ця заборона не поширюється на могильні споруди, місця поховань, реконструкції історичних подій, приватні колекції, архівні зібрання і на об'єкти антикварної торгівлі.

Нагадаємо, 9 квітня 2015 р. Верховна Рада засудила комуністичний та нацистський тоталітарні режими.