ua en ru

Рада дозволила встановлювати касові апарати лише після перевищення доходу в 1 млн грн

Рада дозволила встановлювати касові апарати лише після перевищення доходу в 1 млн грн Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 248 нардепів

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект, який дозволяэ встановлювати касові апарати лише після перевищення доходу в 1 млн грн. За законопрект № 1088 "Про внесення змін до закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (щодо державних гарантій суб'єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)" проголосували 248 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як повідомила голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики, нардеп з фракції "Блок Петра Порошенка" Ніна Южаніна, касові апарати не будуть введені для підприємців І групи та підприємців - фізичних осіб ІІ та ІІІ групи з доходом до 1 млн грн.

Разом з тим, за її словами, при досягненні перевищення доходу в 1 млн грн підприємець зобов'язаний застосовувати касові апарати з першого числа місяця наступного за кварталом, в якому досягнуто перевищення такого розміру доходу.

"Реєстратори розрахункових операцій не застосовують платники єдиного податку: першої групи; другої та третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, в яких протягом календарного року обсяг валового обороту не перевищує 1 млн грн. У разі перевищення у календарному році понад 1 млн грн застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку", - підкреслила Ніна Южаніна.

Вона нагадала, що середній розмір річного доходу для підприємців ІІ групи становить 1,5 млн грн, а ІІІ групи - 20 млн грн.

Також за її словами відміняється положення щодо застосування штрафів до таких підприємців.

"Тимчасово звільняються від санкцій за порушення вимог цього закону: суб'єкти господарювання при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку, при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції)", - сказала Южаніна.

Крім того, закон дозволяє підприємцям до 1 січня 2016 р. купівлю-продаж іноземної валюти поза банками з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування.

"Суб'єкти господарювання при виконанні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти у разі, якщо ці операції виконуються не у касах уповноважених банків, операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки, для подальшого її переказу, з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування - до 1 січня 2016 р", - сказала Южаніна.

Крім того, законопроектом запропоновано:

- всіх суб'єктів господарювання звільнено від необхідності зберігання надрукованих чеків в книгах обліку розрахункових операцій;

- надано можливість суб'єктам господарювання користуватися введеним в експлуатацію РРО до закінчення строку його служби ( в тому числі понад 7 років), за умови, якщо виробник (постачальник) гарантує працездатність таких РРО;

- у юридичних осіб збільшено до розміру 10% мінімальної заробітної плати допустиму невідповідність суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті на місці проведення розрахунків;

- скасовано п'ятикратний розмір фінансової відповідальності за порушення вимог Закону про РРО;

- сервісні центри зобов'язано проводити технічне обслуговування РРО без їх роз пломбування;

- також сервісні центри зобов'язано у разі не забезпечення гарантійного ремонту РРО протягом сімох днів з дня прийняття його в ремонт ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб'єкта господарювання резервний реєстратор розрахункових операцій";

- запроваджено фінансову відповідальність сервісних центрів за порушення стоків гарантійного ремонту РРО та не введення в експлуатацію резервного РРО.

Закон ухвалений з поправкою, яку озвучила під час засідання парламенту міністр фінансів України Наталія Яресько, а саме доручити Кабміну до 1 вересня внести до Верховної Ради порядок перевірки підприємців.

Нагадаємо, з 1 липня підприємці III групи зобов'язані використовувати касові апарати (РРО).