ua en ru

Рада ратифікувала угоду з Кіпром про морське торгівельне судноплавство

Рада ратифікувала угоду з Кіпром про морське торгівельне судноплавство Фото: Верховна Рада

Угоду було підписано 8 листопада 2012 року

Верховна Рада України (ВРУ) ратифікувала угоду між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Кіпр про морське торговельне судноплавство. Відповідний проект закону №0063 в цілому підтримали 247 народних депутатів.

Закон прийнято на виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності угодою між Кабінетом міністрів України та урядом Кіпру про морське торговельне судноплавство.

Згадану угоду було підписано 8 листопада 2012 року в Нікосії. Відповідно до статті 2 угоди її положення застосовуються на території України та території Республіки Кіпр, включаючи їхні територіальні моря.

Статтею 20 угоди передбачено, що вона набирає чинності через 30 днів з дати отримання договірними сторонами дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення про виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання нею чинності.

З огляду на вищевикладене, прийняття закону підтверджує згоду України стосовно обов'язковості виконання положень підписаного міжурядового двостороннього документа та завершення внутрішньодержавної процедури з боку України щодо набрання чинності зазначеною угодою.

Зокрема, в угоді визначається застосування національного законодавства до членів екіпажу, працевлаштування моряків, права щодо в'їзду, транзиту та перебування членів екіпажу в портах тощо.

Угодою також визначено співробітництво держав щодо перевезень. Так, сторони погоджуються гарантувати участь судноплавних компаній, так само як і суден кожної договірної сторони у морських перевезеннях між портами держав обох країн та не перешкоджати їх участі у морських перевезеннях між їхніми портами та портами третіх держав; співпрацювати з метою уникнення всіх перешкод, що можуть зашкодити розвитку морської торгівлі між портами держав обох держав та різним видам діяльності, пов'язаним з такою торгівлею.

Нагадаємо, раніше парламент Кіпру ратифікував угоду про асоціацію (УА) України з Європейським союзом (ЄС).