ua en ru

Рада планує вдосконалити застосування заохочень і стягнень до засуджених

Рада планує вдосконалити застосування заохочень і стягнень до засуджених Фото: Верховна Рада

Проект закону у першому читанні підтримав 251 нардеп

Верховна Рада України (ВРУ) планує упорядкувати процедури застосування заохочень і стягнень до засуджених при відбуванні ними покарання. Відповідний проект закону №2251а "Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення)" у першому читанні за основу підтримав 251 нардеп.

Так, пропонується розширити перелік заходів заохочення, що можуть застосовуватись до засуджених, що забезпечить їх реальний вплив на поведінку засуджених.

Підкреслюється, що виключення частини другої статті 130 дозволить виключити з Кодексу помилкові положення, оскільки умовно-дострокове звільнення не є заохоченням для засуджених, тому подібне положення не повинно міститися в цій статті.

Пропонується запровадити прозорість у застосуванні до засуджених заохочень та впорядкування цієї процедури. "Чітке визначення підстав для накладення стягнень забезпечуватимуть зміни до статті 132 цього Кодексу, у свою чергу доповнення до статей 134 та 135 забезпечують чітке нормативне визначення процедури перевірки випадків порушення засудженими встановленого порядку відбування покарання, а також створення додаткових гарантій захисту прав і законних інтересів засуджених, в тому числі й шляхом отримання необхідної правової допомоги", - вказують автори законодавчої ініціативи.

Відповідно до законопроекту, пропонується закріпити норму про те, що праця засуджених є їх правом, що вимагає виключення негативних наслідків у разі відмови від неї.

"Уточнене й найменування цієї статті, оскільки мова повинна вестись не про специфічний статус особи ("навішування ярликів"), а про оцінку його негативного встановленого порядку відбування покараннях дій", - підкреслюється в пояснювальній записці.

Також запроваджується нормативне визначення дисциплінарного проступку та передбачається також визначити підстави звільнення від дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо, Верховна Рада України може розглянути податкову реформу і проект державного бюджету-2016 на позачерговому засіданні 17 грудня.