ua en ru

Засідання Ради: Рада відмовилася скасувати заборону російських серіалів

Народні депутати відхилили проект постанови № 1317-П "Про скасування рішення Верховної Ради України від 5 лютого 2015 р. прийняття в цілому як закон проекту закону України про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України", автором якого є лідер фракції "Опозиційний бок" Юрій Бойко. За підтримку цього документу проголосували всього 41 нардеп з 226 мінімально необхідних.

Ця постанова пропонує скасувати рішення Верховної Ради України від 5 лютого 2015 р. у про прийняття в цілому як закон проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (№ 1317).

Як заявив народний депутат від фракції "Опозиційного блоку" Юрій Павленко, цей закон був внесений до порядку денного 5 лютого та розглянутий в другому читанні всупереч регламенту Верховної Ради.

"Порівняльна таблиця до даного проекту була надана лише 4 лютого... Було порушено вимогу статті 117 регламенту ВР, відповідно до якої законопроект, підготовлений до другого читання, та висновки головного комітету надаються нардепам не пізніше як за 10 днів до розгляду даного законопроекту на пленарному засіданні", - заявив Юрій Павленко.

Крім того, за його словами, в порушення регламенту під час другого читання була проігнорована вимога щодо обговорення відхилений комітетом поправок, внесений нардепами.

Відхилення цієї постанови постанови відкриває шлях для підписання та набуття чинності закону № 1317 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України".

"Позиція щодо цієї постанови зрозуміла - це можливість для спікера підписати закон, і я повністю згоден з тим, що цей закон не тільки заборонить популяризувати російського агресора, але і дасть поштовх для розвитку нашої національної кіноіндустрії", - заявив Гройсман.

При цьому депутат фракції "Народний фронт" Ганна Гопко від імені коаліції закликала спікера підписати закон та направити на підпис Президенту України Петру Порошенку: "Президент України пообіцяв, як тільки спікер підпише цей закон, він також поставить підпис і закон набуде чинності".

Нагадаємо, 5 лютого 2015 р. народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1317 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (друге читання)". За відповідне рішення проголосували 259 нардепів з 226 мінімально необхідних.