ua en ru

Рада зобов'язала користувачів надр розкривати інформацію про господарську діяльність

Рада зобов'язала користувачів надр розкривати інформацію про господарську діяльність Фото: Верховна Рада

Нардепи зробили видобувну діяльність більш прозорою

Верховна Рада України підтримала в цілому законопроект № 2591 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в України". За відповідне рішення проголосували 230 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявила одна з авторів законопроекту - нардеп з фракції "Блок Петра Порошенка" Ольга Бєлькова під час представлення документу у парламенті, даний законопроект вносить зміни до Кодексу про надра та до закону України про нафту та газ, якими покладається на користувачів ділянок надр обов'язок розкривати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки та збори, інші платежі, а також про господарську діяльність.

"Законопроект зобов'язує органи державної влади публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр,а також про платежі, що надійшли від видобувної діяльності", - сказала Бєлькова.

Вона зазначила, що рентні платежі від видобувної галузі у держбюджеті на 2015 р. становлять близько 30 млрд грн, тому прозорість платежів у цій галузі слугуватиме суспільству для оцінку впливу цієї галузі на суспільство.

Згідно з пояснювальною запискою, законом передбачено, що органи, які здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, зобов'язані надавати та публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр, а надрокористувачі мають перейти на звітування відповідно до міжнародних стандартів звітності.

Закон прийнято з урахуванням поправок, внесених під час обговорення.

Раніше Міненерго закликало Раду підтримати законопроект про посилення прозорості видобувних галузей.