ua en ru

Рада хоче спростити доступ до інформації по комунальним ресурсам

Рада хоче спростити доступ до інформації по комунальним ресурсам Фото: Верховна Рада України

Законопроект зробить загальнодоступними дані про надання населенню теплових, водних і енергетичних ресурсів

Верховна Рада України хоче спростити доступ споживачів до інформації про постачання надаються населенню водних, теплових, енергетичних та інших комунальних ресурсів. Відповідний президентський законопроект № 2505а "Про особливості доступу до інформації в сферах постачання електричною енергією, природним газом, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення" підтримали в першому читанні за основу 259 депутатів при мінімально необхідних 226.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект №2505а також покликаний сприяти забезпеченню прозорості в діяльності суб'єктів господарювання.

Відзначається, що прийняття документа зможе забезпечити безперешкодне й безплатне отримання інформацією про цілий ряд даних, що стосуються цін і тарифів на ресурси, їх якості, реальних обсягів споживання та іншої інформації, наприклад з питань інвестиційних програм, джерел їх фінансування, залучених кредитів і їх цільового використання в даній галузі.

При цьому в пояснювальній записці до документа зазначено, що реалізація закону не потребує додаткових витрат з державного бюджету України.

Нагадаємо, водночас Верховна Рада України (ВРУ) провалила президентський законопроект про судовий збір, яким пропонувалося звільнення Антимонопольного комітету, органів прокуратури та Міністерства юстиції від судового збору.