ua en ru

Рада провалила президентський закон про судовий збір

Рада провалила президентський закон про судовий збір Фото: Верховна Рада України

Проект закону підтримали 217 нардепів

Верховна Рада України (ВРУ) провалила президентський законопроект про судовий збір, яким пропонувалося звільнення Антимонопольного комітету, органів прокуратури та Міністерства юстиції від судового збору. Відповідний проект закону №2382а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" за основу підтримали 217 нардепів при мінімально необхідних 226.

За повернення документа на доопрацювання проголосували 205 парламентаріїв. Заступник спікера парламенту Андрій Парубій оголосив, що проект закону вважається відхиленим.

Законом пропонується звільнити від судового збору органи прокуратури - при здійсненні своїх повноважень; Антимонопольний комітет України та його територіальні відділення у справах, що вирішуються на підставі законодавства про захист економічної конкуренції та законодавства про здійснення державних закупівель; Міністерство юстиції України - за подання позовів про відшкодування збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виконання рішень Європейського суду з прав людини, постановлених проти України.

Також пропонується звільнити від даного збору громадські організації інвалідів (спілки та інші об'єднання громадських організацій інвалідів), їх підприємства, установи та організації, громадські організації ветеранів, їх підприємства, установи та організації - за подання позовів, з якими вони звертаються до суду і уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - у справах, пов'язаних із здійсненням тимчасової адміністрації та ліквідації банку.

Нагадаємо, заступник голови Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання парламенту. У сесійній залі зареєструвався 281 парламентар.

Голова Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що його фракція у повному складі буде перебувати на судовому засіданні - сьогодні Апеляційний суд Києва розгляне скаргу на рішення Печерського райсуду столиці про арешт депутата Верховної Ради від Радикальної партії Ігоря Мосійчука. Ляшко також зазначив, що глава Ради Володимир Гройсман звинуватив фракцію у демарші по голосуванню за законодавчі зміни для виконання рекомендацій ЄС щодо безвізового режиму.

Відзначимо, що засідання Ради проводить Андрій Парубій, Гройсман відсутній.