ua en ru

Рада хоче відкласти вступ в силу деяких положень закону про прокуратуру

Рада хоче відкласти вступ в силу деяких положень закону про прокуратуру Фото: голова комітету Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін

За відповідне рішення проголосували 265 нардепів

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 2667 "Про внесення змін до закону України "Про прокуратуру" (щодо удосконалення та особливостей застосування окремих положень)". За відповідне рішення проголосували 265 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Андрій Кожем'якін нагадав, що в жовтні 2014 р. Рада прийняла нових закон про прокуратуру, який повинен був набути чинності 25 квітня 2015 р, однаков 21 квітня Рада відтермінувала вступ в дію закон про прокуратуру.

"Це був вимушений крок, адже без цього неможливо було провести перше засідання конференції працівників прокуратури, ні створити місцеві прокуратури. І ось черговий проект закону, я сподіваюся, останній. Цим законопроектом усуваються окремі технічні недоліки закону про прокуратуру, прогресивні норми закону про прокуратуру щодо формування прокурорського корпусу, а також здійснення дисциплінарного провадження до введення в повній мірі системи органів прокурорського самоврядування і формування кваліфікаційно-дисциплінарної комісії відкладається до 1 січня 2016 року", - повідомив Кожем'якін.

Так, проект закону пропонує внести зміни до статті 8, 81, 11, 13, 15, 39, 41, 51 Закону, яким пропонується визначити перелік адміністративних посад військових прокуратур, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та порядок призначення на ці посади, а також чітко розмежувати суб'єкти призначення на адміністративні посади в регіональних та місцевих прокуратурах.

З метою оптимізації структури регіональних і місцевих прокуратур з урахуванням обсягу виконуваної роботи, обсягу жителів регіону і т. п. вносяться зміни до статей 10 та 12 закону, згідно з яким визначення кількості заступників керівника регіональної та місцевої прокуратури здійснюється в кількості не більше трьох заступників керівника регіональної прокуратури та двох заступників керівника місцевої прокуратури.

На "перехідний" період проектом пропонується передбачити, що призначення прокурорів, які на момент набрання чинності закону працюють у міських, районних, міжрайонних, районних у містах прокуратурах, місцевих прокуратур буде здійснюватися за результатами успішного проходження тестування. У свою чергу підбір кадрів у місцевих органах прокуратури осіб, які не мають досвіду роботи в органах прокуратури, буде відбуватися також за умови проходження стажування терміном до року. Призначення і звільнення прокурорів, у тому числі з адміністративних посад буде здійснюватися без відповідних рекомендацій Ради прокурорів України або подання кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Дисциплінарне провадження стосовно прокурорсько-слідчих працівників та працівників навчальних, наукових установ прокуратури протягом року буде здійснюватися за процедурами, визначеними Дисциплінарним статутом прокуратури України.

Передбачається також, що положення статті 12 і доповнення названого закону щодо переліку та територіальної юрисдикції місцевих прокуратур (із змінами) набирають чинності з 15 грудня 2015 р. До створення вказаних прокуратур їх повноваження будуть здійснювати міські, районні, міжрайонні, районні в містах прокуратури, які діють на сьогодні, а за прокурорами і керівниками цих прокуратур буде зберігатися відповідний правовий статус, який вони мали до вступу в силу закону, при реалізації функцій прокуратури.

Нагадаємо, сьогодні Рада зобов'язала членів ВРЮ приймати присягу перед парламентом.