ua en ru

Путін хоче розколоти ЄС, - Яценюк

Путін хоче розколоти ЄС, - Яценюк Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Президент Росії Володимир Путін хоче розколоти Європейський союз, як він розділив Україну. Про це він заявив у Брюсселі в інтерв'ю The Financial Times.

За словами Яценюка, провокаційні російські військові навчання і фінансування політичних союзників в Європі створюють ризики розколу союзу в той час, коли єдність так необхідно.

"Росія постійно провокує ЄС і НАТО, починаючи з підводних човнів і закінчуючи винищувачами, які летять через кордони держав-членів НАТО", - заявив Яценюк.

Також він додав, що Росія намагається розгойдати турбулентність в ЄС через підтримку вкрай правих політичних рухів.

"Це те ж саме, що вони зробили в Україні", - підкреслив прем'єр.

Яценюк сказав, що якщо Кремль досягне успіху в поділі держав-членів ЄС за блок економічних санкцій проти Росії, це було б катастрофою для вільного світу" і настійно закликала уряди, споглядаючи санкцій відкат думати двічі.

"Чого хоче Росія, так це використовувати цей мінські угоди як привід для скасування санкцій і повернутися до ведення бізнесу", - вважає Яценюк.

"Деякі держави-члени ЄС не були схильні зберегти і продовжити санкції, або посилити санкцій. Путін напевно зіграє цю карту, намагаючись розколоти єдність в ЄС", - сказав він.

Незважаючи на побоювання з приводу російської спроби розділити ЄС і відокремити Європи від США, Яценюк заявив, що продовжить наполягати на постачання оборонного озброєння від західних союзників.

Нагадаємо, глава Європейської ради Дональд Туск і лідери найбільших континентальних європейських держав Ангела Меркель і Франсуа Олланд домовилися погодити збереження секторальних санкцій проти Росії з виконанням мінських угод.