ua en ru

Провести добровільне об'єднання громад до виборів 25 жовтня неможливо, - асоціація

Провести добровільне об'єднання громад до виборів 25 жовтня неможливо, - асоціація Фото: Павло Козирєв

Для райцентрів виникли додаткові загрози

Провести добровільне об'єднання громад до чергових місцевих виборів 25 жовтня 2015 р. технічно неможливо. Про це сьогодні в ході комітетських слухань на тему: "Проблеми малих міст при проведенні реформ місцевого самоврядування та бюджетної децентралізації" заявив голова Асоціації малих міст України Павло Козирєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Виникли для міст районного значення додаткові загрози та виклики. Частина з них вже є. Частина, скажімо так, наближається з приходом 1 січня 2016 р. Саме тому ми були змушені ініціювати цей з'їзд (з'їзд міст районного значення, що відбувся 12 лютого 2015 р., - ред.), тому що ми відчували серйозну напругу і проблеми, пов'язані з діяльністю на нашому рівні. Ми вже тоді сказали, в лютому, що, з нашої точки зору, і це зрозуміло, що добровільне об'єднання технічно до виборів 25 жовтня провести неможливо і не буде воно тотальним. Це вже стає зрозумілим з практики по різних областях процесу підготовки добровільного об'єднання громад", - розповів Козирєв.

Асоціація малих міст України вимагає надати районним центрам статус міст обласного значення.

"Ми на з'їзді (з'їзд міст районного значення від 12 лютого, - ред.) запропонували розглянути як вихід із ситуації надання містам районного значення та селищ, які є районними центрами, статусу міста обласного значення як технічного вирішення проблеми, як крок вперед в реформі в деяких напрямках", - зазначив Козирєв.

За його словами, такий крок попередить колапс системи, дозволить підготувати інфраструктуру, необхідну для об'єднання громад навколо міст районного значення та створить додаткові мотиви для об'єднання.
У свою чергу голова парламентського комітету з питань державного будівництва Сергій Власенко зазначив, що якщо така підтримка буде на рівні парламентського комітету, не має гарантій, що Верховна Рада підтримає такі ініціативи міст і селищ.

"На рівні комітету, навіть якщо ми підтримаємо, то це далеко не означає, що це питання буде вирішено на рівні Верховної Ради", - сказав Власенко.

Однак, за словами Козирєва, райдержадміністрації виступають основними супротивниками децентралізації.

"Зараз йде проблема саме на рівні районів. Вони не хочуть робити цю децентралізацію, не хочуть об'єднання, і у нас є загроза, що з 1 січня 2016 р. замість очікуваної децентралізації отримаємо, навпаки, централізацію. Всі послуги на території надаватимуться, крім прибирання та вивезення сміття, районними державними адміністраціями", - зазначив він.

Нагадаємо, наприкінці квітня в Україні вступила в силу методика формування територіальних громад. А 29 квітня в Україні розпочали роботу офіси реформ.