ua en ru

Порошенко затвердив механізм призначення та звільнення директора Антикорупційного бюро

Порошенко затвердив механізм призначення та звільнення директора Антикорупційного бюро

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції". Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Закон № 198-VIII, прийнятий Верховною Радою 12 лютого 2015 року, регулює правове поле діяльності Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Як раніше повідомляв голова фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко з трибуни Верховної Ради, конкурсна комісія буде представляти трьох кандидатів на пост директора Національного антикорупційного бюро. З числа трьох кандидатів, Президент вибирає одного, призначаючи його директором. На підставі негативного висновку міжнародного аудиту Президент чи парламентська коаліція можуть прийняти рішення про відставку директора.

"Ця позиція буде внесена в текст проекту закону, оскільки вона погоджена тільки зараз на раді коаліції. Тобто Президент призначає директора, а парламент і Президент можуть його звільнити. Це забезпечить баланс гілок влади в питанні впливу на роботу органу", - наголосив Луценко.

Також, за його словами, закон передбачає механізм конфіскації майна, нажитого злочинним шляхом.

"Якщо директор Національного агентства через суд доведе корупцію чиновника або міністра, то його майно, а також майно, що числиться на юридичних осіб, пов'язаних з ним, також буде конфісковано. Це передбачає громадянську судову процедуру, що передбачає можливість винесення рішення про конфіскацію майна, навіть, якщо два-три рази сторона, яка надає офшорні компанії, не з'явилася до суду. Що стосується фізичних осіб, то тут залишаються діючі норми кримінального законодавства", - повідомив Луценко.

Нагадаємо, співбесіди з кандидатами на посаду голови НАБ призначені на 3-4 березня