ua en ru

Порошенко радить "не чинити опір" деолігархізації держмонополій

Порошенко радить "не чинити опір" деолігархізації держмонополій Фото: Петро Порошенко на засіданні РНБО 6 травня

Президент анонсував продовження боротьби з олігархами

Президент України Петро Порошенко, відкриваючи обговорення на засіданні РНБО з питань енергетичної безпеки, підкреслив важливість демонополізації, диверсифікації і деолігархізації енергетичного ринку, як необхідних принципів забезпечення його безпеки. Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

"Політика деолігархізації і демонополізації цілком відповідає національним інтересам безпеки, і я впевнений в тому, що ні я як Президент, ні уряд, ні Верховна Рада від цього курсу не відмовляться, хто б і що б не намагався Україну і мене як Президента шантажувати, - ні так званими шахтарськими батальйонами, дві третини з яких становили "титушки", ні так званими приватними арміями, ні інформаційними диверсіями, які сьогодні намагаються запускати проти мене і проти України. Стояв, стою і буду стояти на сторожі національних інтересів. Невдоволення "потерпілих" я розумію, але не раджу чинити опір. Державі слід віддати державне, а робити бізнес за рахунок власних приватних ресурсів, і не включати ні кредитні борги, ні витрати на приватні армії, ні інші витрати, які не мають відношення до собівартості, вартість тонни нафти, кубометра газу, вартість кіловат-години", - заявив Порошенко.

Глава держави зазначив, що в паливно-енергетичному комплексі починають діяти європейські правила. Президент поінформував про підписання днями Закону "Про ринок газу", розробленого спільно з Європейським енергетичним суспільством.

"Гарантую, що ніхто більше не потрапить до рейтингу "Форбс", знімаючи вершки з використання можливостей державних монополій, з традиційно корупційного середовища у газовому секторі. Держава ні для кого не буде більше дійною коровою. Дикий капіталізм в цій галузі з прийняттям цього Закону, відповідних нормативних актів повинен закінчитися. Хочу, щоб це почули всюди: і в Києві, і у Відні", - підкреслив Порошенко.

За його словами, саме в цьому напрямку слід розглядати і арешт 500 млн кубометрів газу компанії Ostсhem.

Зазначимо, Порошенко закликає повернути конкуренцію в енергетичну галузь.