ua en ru

Порошенко надав українське громадянство Марії Гайдар

Порошенко надав українське громадянство Марії Гайдар Фото: Петро Порошенко вручив паспорти України Марії Гайдар і Володимиру Федорин

Також Президент надав громадянство російському журналісту Володимиру Федорин

Президент України Петро Порошенко підписав указ про надання громадянства росіянці, помічнику Михайла Саакашвілі, Марії Гайдар і російському журналісту Володимиру Федорин. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Порошенка.

"Ваш приклад переконливо демонструє, що мовчати не можна, треба жити у злагоді зі своєю совістю", - сказав Порошенко, вручаючи українські паспорти Гайдар і Федорин. Порошенко також зазначив, що максимум, що вони можуть сьогодні зробити для Росії - "це забезпечити успіх України". На думку Порошенка, тільки за цих умов можна буде відновити відносини між вільною Україною та вільною Росією.

Порошенко подякував Гайдар і Федорина і всіх росіян, які висловлюють незгоду з діями правлячого в Росії режиму, за їх активну сміливу громадянську позицію.

У свою чергу, Марія Гайдар зазначила, що для неї громадянство України є дуже знаковим вибором.

"Я тут у важкий для України час для того, щоб розділити долю українського народу. У нас спільний ворог - авторитарний режим, який вбиває людей, як у Росії, так і тут", - сказала вона.

Вона також запевнила, що зробить все можливе, щоб перемогти цього ворога.

Гайдар також вибачилася за те, що відбувається зараз в Росії і висловила надію, що "Україна побачить, що росіяни - це не тільки війна, агресія і ненависть".

Федорин також сказав, що для нього українське граданство - велика честь.

Дякую Марії Гайдар, Володимиру Федоріну та усім росіянам, які знаходять в собі мужність висловлювати незгоду з діями пра...

Posted by Петро Порошенко on 3 августа 2015 г.

"Це велика честь і знак великої довіри з боку народу України і Президента України, і, можливо, саме відповідальне рішення в моєму житті". Він зазначив, що Україна сьогодні флагман свободи і нормалізації на пострадянському просторі, "який дає надію народам колишнього СРСР стати членами світової сім'ї вільних народів" і зазначив, що для нього важливо особисту участь в цьому процесі.

Раніше Гайдар заявляла про те, що вона не хоче відмовлятися від російського громадянства. "Я буду слідувати за українськими законами. Я, звичайно, не хочу відмовлятися від російського громадянства. Кажу вам абсолютно чесно. Але будемо робити, як треба буде робити за законом", - повідомляла вона.

Пізніше стало відомо, що Марія Гайдар громадянство в Україні все-таки збирається отримати. Так, 22 липня на прес-конференції вона повідомила, що підготувала необхідні документи для отримання українського громадянства. Вона також підкреслила, що в разі необхідності готова відмовитися від громадянства РФ, і додала, що призупинила процес отримання ізраїльського громадянства.

"Мені дуже хочеться сподіватися, що у мене ще буде можливість побудувати щось краще в Росії. Але я відмовлюся, якщо буде треба", - сказала Гайдар.

Нагадаємо, Михайло Саакашвілі призначив своїм помічником опозиціонера, дочку відомого російського політика Єгора Гайдара - Марію Гайдар.