ua en ru

Порошенко підписав закон про електронну комерцію

Порошенко підписав закон про електронну комерцію Фото: Президент України Петро Порошенко

Закон повинен наблизити законодавство України до стандартів ЄС в сфері інноваційних технологій та електронної торгівлі

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 675-VIII "Про електронну комерцію", прийнятий Верховною Радою 3 вересня. Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Закон вводить правові вимоги та механізми дистанційного укладання й виконання правочинів із застосуванням електронних інформаційно-комунікаційних засобів і технологій, що дозволить гарантувати законність, прозорість та достовірність таких операцій і, в свою чергу, прискорить інтеграційні процеси у світове інформаційне простір.

Зокрема, закон вводить ряд визначень, які будуть застосовуватися в сфері правових відносин з електронними правочинами; визначає правовий статус покупця і продавця товарів, робіт, послуг в електронній комерції; встановлює обов'язок для продавця, який поширив інформацію про товар, роботу, послугу розкривати і забезпечити прямий, простий, стабільний доступ до інформації про повне його найменування і місцезнаходження, відомості про ліцензію, у разі її обов'язковості, інформацію про включення у вартість товару, роботи, послуги і податків, вартість доставки.

Крім того, встановлюється обов'язок для всіх учасників відносин у сфері електронної комерції захищати персональні дані, що стали їм відомими з електронних документів (повідомлень) під час здійснення електронних угод, у порядку, передбаченому законом України "Про захист персональних даних".

Підписаний закон враховує основні принципи захисту прав споживачів, який визначається законодавством України, та прирівнює електронний правочин за правовими наслідками до договору, укладеного в письмовій формі.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 2 вересня "Про нову редакцію воєнної доктрини України".