ua en ru

Порошенко підписав указ про посилення забезпечення прав інвалідів

Порошенко підписав указ про посилення забезпечення прав інвалідів Фото: Петро Порошенко

Він також підписав указ, спрямований на збільшення президентських стипендій паралімпійцям до 300

Президент Петро Порошенко підписав указ, спрямований на посилення діяльності щодо забезпечення прав інвалідів, повідомляє прес-служба голови держави.

Зокрема Порошенко запропонував відмовитися від слова "інвалід" і слідувати міжнародним стандартам, закріпленим у Конвенції ООН про права людей з інвалідністю. "Я не хочу, щоб у відношенні людей з інвалідністю використовували слово "інвалід" або словосполучення "особа з обмеженими можливостями". Українські громадяни мають бути рівноправними, навіть маючи інвалідність", - зазначив президент.

Він також зазначив, що держава разом із суспільством має ліквідувати всі бар'єри, що заважають повній та ефективній участі людей з інвалідністю в житті суспільства нарівні з іншими, і створити для них справедливі і сприятливі умови життя.

"Жодна людина з інвалідністю - будь-то учасник антитерористичної операції, або внутрішньо переміщена особа, або просто людина, доля якої обтяжена інвалідністю, не повинен відчувати на собі порушення прав, а тим більше - дискримінацію за ознакою інвалідності", - вважає голова держави.

Крім того, Порошенко також підписав указ, спрямований на збільшення з 250 до 300 президентських стипендій для видатних спортсменів із паралімпійських і дефлімпійських видів спорту та їх тренерів. "Наші спортсмени з інвалідністю вивели Україну в лідери світового спорту і є зразком неймовірної сили духу та патріотизму, а тому заслуговують державну підтримку", - підкреслив він.

Нагадаємо, в Україні інваліди III групи загального захворювання, інваліди з дитинства та діти-інваліди отримуватимуть підвищені соціальні виплати з грудня 2015 року.