ua en ru

Спроби дискредитувати шахтарські мітинги не погасять протестний рух, - профспілки

Сім'ї шахтарів, які брали участь у протестних акціях в Києві, стикаються з психологічним тиском і відвертими погрозами. Про це сьогодні, 27 квітня, в ході прес-конференції заявив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець.

За словами профспілкового лідера, "пішло шалений тиск на шахтарів і членів їх сімей з боку директорів шахт, правоохоронних органів, представників влади на місцях і навіть "тітушок". Попереджають, що участь гірників в роботі об'єднаного з'їзду і в акціях протесту минулого тижня буде вважатися прогулом, погрожують звільненнями і невиплатою заборгованої зарплати".

Тим не менш, за словами Волинця, ні репресії, ані спроби дискредитувати шахтарські мітинги з боку окремих ЗМІ, не погасять протестний рух.

"Якщо хтось думає, що шахтарів можна залякати, то він помиляється. Розумний, навпаки, прислухається до проблеми шахтарів і сідає за стіл переговорів, щоб їх вирішити спільними зусиллями. Шахтарі повстали проти корупції, яка панує в галузі", - заявив лідер НПГУ.

Протестна шахтарська хвиля навряд чи затихне, адже основні проблеми гірників так і залишилися невирішеними: заборгованість по заробітній платі складає 700 млн грн, а вже у травні збільшиться ще на 400 млн. Питання взаємних багато мільярдних заборгованостей об'єднаного ринку електроенергії перед генерацією, а Тесів перед шахтарями не вирішується. Також ні копійки не виділяється з держбюджету на розвиток виробництва на держпідприємствах і збільшення видобутку.

"У виробничих об'єднань немає грошей на елементарне, наприклад на підвезення гірників на робочі місця, ліквідуються робочі місця, людей викидають на вулицю, яскравий приклад - "Первомайськвугілля", де лише за місяць, фонд оплати праці скоротився більш ніж у два рази, що свідоцтво скорочення великої кількості шахтарів", - підкреслив профспілковий лідер.

На думку Волинця, якщо проблеми вугільної галузі не будуть вирішуватися в оперативному порядку, а заборгованість ДП "Енергоринок" перед енергетиками не буде скорочуватися, то не вдасться заготовити в достатніх обсягах вугілля і вчасно підготуватися до опалювального сезону. А це загрожує повним колапсом паливно-енергетичного комплексу країни.

Волинець вважає, що у разі повного ігнорування шахтарських проблем з боку влади, настрої серед робітників досягнуть точки кипіння.

"До кінця року Міненерго планує закрити 11 державних шахт, без роботи залишиться 13 тис. шахтарів, десятки тисяч сімей втратять засоби існування", - говорить голова НПГУ.

На його думку,все це може спровокувати нову хвилю потужних протестів уже в шахтарських мономістах, де у людей не буде іншого виходу, як вимагати у влади справедливості.

В ході прес-конференції Волинець повідомив, що 28 квітня гірники мають намір провести нараду лідерів профспілкових організацій, щоб обговорити плани своїх подальших дій.

"Можна залякати сім'ї шахтарів, але не самих гірників. Вони щодня спускаються в забій, як в останній раз. Шахтарі налаштовані на діалог, вони готові обговорювати кроки з реформування вугільної галузі, реструктуризації та консервації шахт, які вже виробили свій ресурс, але при цьому влада повинна розуміти, що людям необхідно надати взамін рівноцінні робочі місця. Інакше ми отримаємо нові міста-примари з зруйнованої соціально-економічною сферою", - підкреслив голова НПГУ.

Як відомо, після проведення 21 квітня у Києві ІІІ об'єднаного з'їзду шахтарів поновилися багатотисячні акції протесту, мітинги та пікетування органів влади гірниками з шахтарських регіонів. Делегати з'їзду, представники як ППВП так і НПГУ, виступили з консолідованою позицією і з вимогою до Президента країни ініціювати звільнення з займаної посади міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. Вони також наполягають на розгляді проблем паливно-енергетичного комплексу на найвищому рівні на засіданні РНБО.