ua en ru

Польща готується до напливу українських мігрантів, - Дуда

Польща готується до напливу українських мігрантів, - Дуда Фото: Анджей Дуда

За словами Дуди, кілька сот тисяч українців хочуть втекти в Польщу

Президент Польщі Анджей Дуда відмовився приймати нових біженців з країн Близького Сходу, Північної Африки та Південної Азії, пояснивши це тим, що його країні незабаром доведеться зіткнутися з напливом українських мігрантів, що біжать від конфлікту на Донбасі. Про це він заявив в інтерв'ю газеті Bild, передає Deutsche Welle.

"Польща як країна-член ЄС, звичайно, готова демонструвати солідарність, однак, що стосується біженців, то у нас є особлива проблема з-за конфлікту в Україні", - сказав він.

Дуда пояснив, що поки на сході України тривають бої між проросійськими сепаратистами і українською армією, "тисячі нових біженців будуть продовжувати залишати цю країну, головним чином, у напрямку Угорщини та Польщі".

Вже зараз є ознаки того, що декілька сотень тисяч українців хочуть втекти до Польщі, повідомив польський президент, зазначивши, що "іншим державам Європи слід враховувати це, коли ми говоримо про готовність до допомоги".

"У разі нової ескалації ситуації в Україні до нас, як до найближчого сусіда, спрямується набагато більше біженців", - передбачив він.

Щодо нинішньої кризи з масовим напливом нелегальних мігрантів до Євросоюзу Анджей Дуда закликав "боротися з корінням" цієї проблеми, причому в першу чергу - в тих країнах, звідки прибувають біженці. Польський президент пояснив, що слід посилити боротьбу з організованими бандами контрабандистів", наживающими багатомільярдні бариші на страждання біженців.

Відзначимо, напередодні прем'єр-міністр Польщі Єва Копач закликала Президента країни Анджея Дуду скликати засідання Ради національної безпеки із-за ситуації на Донбасі.

Нагадаємо, раніше до хвилі мігрантів з України закликав готуватися Президент Чехії Мілош Земан.