ua en ru

Західні дипломати зустрілися з одним з лідерів "Братів-мусульман" у в'язниці

В Єгипті група західних дипломатів нанесла візит одному з лідерів ісламістської організації "Брати-мусульмани" Хейрату Аль-Шатеру, який знаходиться у в'язниці "Акраб" в передмісті Каїра.

В Єгипті група західних дипломатів нанесла візит одному з лідерів ісламістської організації "Брати-мусульмани" Хейрату Аль-Шатеру (на фото), який знаходиться у в'язниці "Акраб" в передмісті Каїра, повідомляє MENA.

Державне інформаційне агентство Єгипту MENA підтвердило факт зустрічі, спростувавши повідомлення, про те, що МВС Єгипту відмовило в її проведенні.

Генпрокуратура Єгипту дала спеціальний дозвіл на цю зустріч. У числі учасників візиту у в'язницю були перший заступник голови Держдепартаменту США Уїльям Бернс, голова МЗС Катара Халеб бен Мухаммед аль-Атийа і представник Євросоюзу Бернардіно Леон.

Аль-Шатер, заступник верховного лідера "Братів-Мусульман" і колишній кандидат в Президенти Єгипту, був вимушений зняти свою кандидатуру через те, що в правління Президента Хосні Мубарака відбував тюремний термін з політичних мотивів. Він був арештований 6 липня 2013 р., через три дні після позбавлення влади вибраного Президента Мохаммеда Мурсі.

Дипломати прагнуть налагодити діалог з представниками "Братів-мусульман", які опинилися в опозиції після скинення Президента Мухаммеда Мурсі 3 липня. Аль-Шатер, як і лідер "Братів-мусульман" Мухаммед Бадіа, чекає суду у справі про вбивство восьми демонстрантів поряд з каїрською штаб-квартирою руху 30 червня і 1 липня ц.р.

Раніше лідери західних країн неодноразово висловлювали неспокій у зв'язку з небезпекою дестабілізації ситуації в країні.

Читайте також: Влада Єгипту може звільнити Мурсі в обмін на його еміграцію з країни

Нагадаємо, 3 липня командування ЗС Єгипту оголосило про позбавлення влади Мурсі і припинення дії Конституції. У відповідь "Брати-мусульмани" оголосили подію військовим переворотом і почали проводити протестні акції. Одна з них 27 липня закінчилася зіткненням з поліцією, в результаті якого загинули до 120 осіб.

Раніше влада загрожувала розігнати протестувальників з місця їх основного скупчення у мечеті Рабаа аль-Адавія, проте нове керівництво країни налаштоване на політичне врегулювання конфлікту з ісламістами.