ua en ru

Захід може завдати удару по військах Асада в найближчі дні, - джерела

Захід може завдати удару по військах Башара Асада в Сирії в найближчі дні. Про це емісари західних держав повідомили лідерам сирійської опозиції на закритій зустрічі в Стамбулі.

Захід може завдати удару по військах Башара Асада в Сирії в найближчі дні. Про це емісари західних держав повідомили лідерам сирійської опозиції на закритій зустрічі в Стамбулі, передає Reuters з посиланням на джерела, присутні на зустрічі.

"Сирійська опозиція отримала чіткі запевнення, що втручання з метою запобігти подальше застосування хімічної зброї режимом Асада можна очікувати вже в найближчі дні", - повідомило одне з джерел.

Зустріч між провідними представниками опозиційної Сирійської національної коаліції та послами 11 держав, що входять в дипломатичну коаліцію "Друзі Сирії", відбулася 26 серпня 2013 р. в одному з стамбульських готелів. У ній, зокрема, брали участь президент сирійської опозиції Ахмад Джарба і посол США в Сирії Роберт Форд.

Телеканал NBC з посиланням на джерела в Білому домі повідомляє, що ракетні удари по Сирії можуть бути нанесені вже 29 серпня. Удари будуть мати обмежений масштаб і, ймовірно, продовжаться три дні.

В результаті ймовірної хімічної атаки в передмісті Дамаска 21 серпня 2013 р. загинули сотні людей. Розвідка США практично не сумнівається, що хімічна зброя була застосована військами Асада. Наразі в Сирії перебувають інспектори ООН, які намагаються розібратися в обставинах газової атаки. Західні країни дали зрозуміти, що готові до силового втручання в сирійський конфлікт в обхід Ради безпеки ООН з метою запобігти подальшому застосуванню хімічної зброї.

Сьогодні міністр оборони США Чак Хейгел заявив, що Штати готові до операції в Сирії. Але за його словами активні дії будуть вчинені тільки за наявності доказів застосування хімічної зброї.

Раніше сьогодні Washigton Post з посиланням на Адміністрацію Президента США повідомляв, що Вашингтон, швидше за все, зробить обмежену ракетну атаку, яка триватиме не більше пари днів.

В цей же час британський прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив, що Збройні сили Сполученого Королівства підготували надзвичайний план дій в Сирії.

Вашингтон і Лондон є самими рішучими критиками чинного сирійського президента Башара Асада, від них же виходить головна загроза військового вторгнення. Також про намір підтримати інтервенція з Сирію заявила Туреччина.