ua en ru

Юристи Павла Балоги готують позов до ЄСПЛ з питання позбавлення депутатських повноважень

Юристи Павла Балоги, депутатські повноваження якого скасував Вищий адміністративний суд України (ВАСУ), готують позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це на своїй сторінці в Facebook написав народный депутат Віктор Балога.

"Наша команда вже працює над позовом до Європейського суду з прав людини. Юристи, що їм не притаманно, говорять про стовідсоткову гарантію нашої перемоги. Назвали навіть конкретну статтю Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, за якою буде виграно справу Павла Балоги", - написав Віктор Балога.

За його словами, Європейський суд - наразі єдина інстанція, яка може встановити справедливість у цьому питанні. "Довіри до будь-якого з українських судів - чи то Конституційний, чи Печерський, чи ще якийсь - немає. Судова система перестала існувати як незалежна гілка влади, тому ми не будемо грати за правилами шулерів на їхній території", - додав він.

Нагадаємо, Вищий адміністративний суд України позбавив Павла Балогу мандата народного депутата 8 лютого. В опозиції вважають, що таким чином влада хоче залякати і своїх членів і опозицію.

Сам Павло Балога заявив, що не збирається припиняти свою депутатську роботу і здавати мандат народного депутата. Крім того, Балога зазначив, що про це рішення він був проінформований послами іноземних держав. Політик висловив надію, що в західних столицях і міжнародних інститутах дадуть належну оцінку рішенню ВАСУ, і воно стане одним з питань обговорення під час запланованого на кінець лютого саміту Україна-ЄС. Незаконним назвав рішення ВАСУ і заступник голови ЦВК Андрій Магера. У свою чергу голова Верховної Ради України Володимир Рибак заявив, що ініціюватиме звернення народних депутатів до Конституційного суду України у зв'язку з рішенням ВАСУ про позбавлення мандату Балоги.

Читайте також: Опозиція має намір звільнити суддів ВАСУ, які прийняли рішення про позбавлення депутатських мандатів Балоги і Домбровського